0

В Южна Азия, притисната между двата гиганта Китай и Индия, се е сгушила една малка държава, за която мнозина българи вероятно никога не са и чували. Но щом научат за нея, със сигурност ще им се прииска да прекарат остатъка от живота си именно там. И това е държавата Бутан, известна още като Страната на щастливите хора.

Щастливите деца на Бутан

 Щастливите деца на Бутан
Pixabay

Това всъщност е една от най-противоречивите държави в целия свят. По икономика и стандарт на живот Бутан е на едно от последните места на развитие в цялото източно полукълбо. Едновременно с това обаче, в световен мащаб местните хора се нареждат на осмо място в света в класацията за най-щастливи хора. Като по този показател те изпреварват жителите на такива развити икономически гиганти като САЩ, Япония. И затова едва ли е случаен и фактът, че това е вероятно единствената днешна държава в света, в която има Министерство на щастието.

Бутан е изцяло планинска страна с площ малко над 38 хил. кв. км, колкото три Българии. Населението й обаче е едва 727 хил. човека и това е напълно обяснимо. Заради своя релеф и климат е трудно да се намери препитание дори и за това население, а ако то тръгне да се увеличава драстично, положението ще стане направо катастрофално. Преобладаващата част от хората изповядват будизма, на второ място са индуистите.

В планинската страна понякога кончетата са единственият начин за придвижване на хора и товари

 В планинската страна понякога кончетата са единственият начин за придвижване на хора и товари
Pixabay

Християните в Бутан са едва 0,7%, т.е. около 5000, като те са предимно туристи, дошли и останали тук впечатлени от начина на живот на местните. С какво толкова Бутан впечатлява хората, та те са готови да зарежат удобствата и комфорта на цивилизацията и да останат да живеят в планините на Южна Азия?

На първо място това е спокойствието и усещането за истинска свобода, а не такава декларирана само на хартия. Названието на Бутан „страната на щастливите хора“ не е никак случайно. Като виц звучи, че преди години в страната имало само един лекар психиатър, който обаче умрял от глад, тъй като нямал нито един клиент.

В цялата страна няма нито един бездомник, скитник или просяк. Ако някой все пак остане без дом по някаква причина, достатъчно е само да подаде молба до държавните институции и само за няколко дни той получава напълно безплатно жилище, мебелирано, в което да живее сам или със семейството си, при това без да плаща никакъв дори и най-символичния наем.

Образованието е безплатно и задължително, както и здравеопазването. Нещо, което няма как да не напомни на много от читателите за онова сложно и противоречиво време в България отпреди тридесет и повечко години.

В Бутан наред с традиционната хуманна медицина е разрешено използването и на алтернативна такава и затова немалка част от хората избират да се доверяват за лечението си не само на лекарите, но и на билкари, знахари, будистки монаси, гурута и всякакви подобни истински или самозвани лечители.

Плацебо

Местното здравеопазване е изградено на принципа, че няма лошо лечение, ако то помага на болния без значение дали е истинско или разчита на плацебо ефекта и самовнушението. Важно е болният да оздравее. Друго интересно нещо, което би хвърлило в истински потрес българските шофьори е, че в столицата Тхимпу няма нито един светофар, а движението се осъществява и регулира единствено чрез пътни знаци, които обаче са нарисувани на ръка. И това е в столицата, в която живеят 100 хил. жители.

Столицата Тхимпу

 Столицата Тхимпу
Pixabay

А какво е положението в останалата част на страната, където често между селата и дори градовете често няма и асфалтирани пътища, за това може само да се гадае. Факт е обаче, че автомобилните произшествия на година могат да се преброят на пръстите на двете ръце.

Нещо, за което у нас служителите на пътната полиция могат само да мечтаят и да сънуват такъв шофьорски рай. И в този ред на мисли в Бутан липсват не само ПТП-та, а и престъпност. Дори и дребна кокошкарска такава. Ако все пак бъде регистрирано някое дребно провинение, то в почти всички случаи то е предизвикано или извършено не от местен жител, а от чужденец, дошъл тук като турист, или останал да живее в страната.

На фона на всичко казано дотук излиза едва ли не, че жителите в Бутан, без да искат и да знаят, са построили така мечтания по нашите географски ширини комунизъм. Да, ама не. Защото по своята форма на управление Бутан не е комунистическа или социалистическа диктатура, а парламентарна полуконституционна монархия.

От 2008 г. начело на страната е крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук. Когато сяда на трона, той е на 28 години, но вече е завършил няколко колежа в САЩ и Великобритания. За разлика от повечето др. азиатски диктатори, които годишно пръскат милиони и милиарди за прищевките си, крал Джигме е далеч от подобен разточителен начин на живот. А и да иска не би могъл, тъй като властта му е доста ограничена и стеснена от държавната конституция.

Кралят на Бутан прави преглед на гвардейците си

 Кралят на Бутан прави преглед на гвардейците си
Pixabay

Всъщност за бутанския крал може да се каже, че той царува, но почти не управлява. Кралят участва в законодателната власт, но има само един глас, наравно с членовете на Националния съвет и Парламента. И нещо интересно за самия бутански парламент. Той се състои от 2 камари със 72-ма депутати.

Горната камара се състои от 25 депутати, които задължително трябва да имат диплома от официално признат университет, както и да бъдат безпартийни. А долната камара е от 47 места, за които няма подобни изисквания.

Статут

В Бутан за разлика от съседна Индия няма официално кастово разделение. Но въпреки това социалният статут на гражданите може да се разбере по цвета на шалчето, заметнато през лявото рамо, което е задължителна част от облеклото. Обикновените хора носят бели, а по-заможните, потомствената аристокрация и будистките монаси – жълти шалове. Освен това мъжете носят тежки роби до под коляното, а жените – дълги рокли чак до глезените.

По този начин облечени хората в Бутан се разхождат по улиците. Те изпитват уважение към народната носия и ако някой младеж отиде в държавна институция да подаде някакъв документ, обут с дънки, той не само че ще бъде най-позорно изгонен оттам, но ще отнесе и солидна глоба за неуважение към институцията и държавата.

Часовниковата колона в град Гелепху

 Часовниковата колона в град Гелепху
Pixabay

Различната социална принадлежност няма влияние върху отношенията между местните. Честа практика е сключването на бракове между мъже и жени от различни социални групи. За сметка на това обаче жителите на Бутан не се женят за чужденци, като обяснението е, че не искат да смесват гените си, а да ги опазят чисти така, както са им предадени те от предците им. Друго любопитно е, че в случай на смърт, наследник на родителя става не най-големият син, а най-голямата дъщеря.

Ограничения

Сред другите ограничения, макар и частични, характерни за жителите на Бутан, са още и консумацията на месо и алкохол, и тютюнопушенето. Поради което животът в Кралство Бутан едва ли би се понравил особено на по-голямата част от българите. Друга забрана, която е в сила чак до 1999 г., е гледането на телевизия.

Бащата на сегашния владетел, крал Джигме Синге Вангчу я отменя официално, като предупреждава обаче народа си все пак да не прекалява с взирането до безкрай в „говорещата кутия“. Въпреки това обаче Бутан остава последната държава в света, в която прониква телевизията.

Танцът на Гърмящия дракон

 Танцът на Гърмящия дракон
Pixabay

Кухня

Националната кухня на бутанци също е доста любопитно и едва ли би допаднала особено на нашенците, свикнали с пикантната балканска кухня. Сред националните специалитети са: кашкавал с люто чили, червен вкус, леща и царевица с подправки, месо от як, свинска мас, папрат и сушени зеленчуци.

По лютивината си ястията на бутанската кухня спокойно могат да съперничат на тези на мексиканската. Заради голямата надморска височина тук кафето е заменено с чай, предпочитан с различни подправки, често също доста пикантни. Най-безобиднияй чай, който може да бъде сервиран на туриста, е този с малко сол и пипер. Но какво може да се очаква от народ, за който се казва, че единствено в сладоледа си не слага отровно люти чушки.

Подобно на Япония в продължение на векове Бутан е била държава, затворена за външни посещения. Първите чужденци влизат в нея като туристи чак през 1974 г. Днес потокът от туристи към тази екзотична страна е постоянен и е източник на почти 50% от приходите на държавата.

Разходка

Желаещите да пътуват до Бутан обаче трябва да знаят, че България няма дипломатически отношения с тази държава. В случай че нещо им се случи в Бутан и е необходима намеса на българската държава, ще трябва да се разходят чак до българското посолство в Индия.

Впрочем от всички страни - членки на ЕС, само две – Дания и Австрия, имат дипломатически представителства в Бутан. При посещение на Бутан като индивидуален или групов турист човек може да носи лекарства, но само за собствена употреба. Ако у него бъде открито по-голямо количество медикаменти, те ще бъдат конфискувани по подозрение, че може да бъдат използвани за търговия.

Абсолютно забранени за внос са всякакви тютюневи изделия, наркотици, оръжие и боеприпаси. От Бутан пък е забранен износът на антики и предмети с художествена стойност. Местната валута носи екзотичното име нгултрум, но търговията се извършва най-често в щатски долари и евро, както и чрез пътнически чекове.

Здравната осигуровка, която заплаща всеки турист в Бутан, е 200 долара на ден, като парите отиват във фонд за устойчивото развитие на страната. Освен това трябва да се знае, че влизането официално и легално в Бутан може да стане по въздух от летището в Паро, или по суша през три гранични пункта.

Препоръчително обаче е въздушното пристигане. В случай че туристите решат да изберат влизането по суша, то цялото тяхно пътуване трябва да бъде организирано от оторизиран местен туроператор. Не са за пренебрегване и съветите за това какво да бъде облеклото на един европеец, съответно българин, при пребиваването му в Бутан.

На първо място в туристическите брошури се подчертава, че то трябва да бъде такова, че да не бъде в противоречие и конфликт с местната религия и културни традиции. Наред с това обаче трябва де се вземат предвид и климатичните особености. Бутан не е от страните, в които човек може да се разхожда по къси гащета и миниполичка.

Географското положение на страната високо в Хималаите прави така, че дори и летните температури не надвишават 17-18 градуса. А зимата в северната част на страната те могат да паднат и до минус същите стойности. Така че дебелите топли дрехи трябва да преобладават в багажа.

Сигурност

Освен това от съображение за опазване на здравето чужденците не трябва да се доверяват на местната питейна вода, колкото и местните да хвалят нейните лечебни свойства, а да си носят бутилки с минерална такава. И, разбира се, всички хранителни продукти, купени от пазара, трябва да бъдат обилно измивани преди употреба и консумация. Не трябва да се забравя и че в тази част на света и на тази надморска височина бурите и ураганите също са често срещани атмосферни явления.

За разлика от други азиатски държави, където туристите могат свободно да се шляят, където си поискат, в Бутан придвижването им става по строго определени маршрути. Основен от тях е Трансбутанската пътека, която е с дължина от 400 км и преминава през едни от най-красивите природни и исторически забележителности на страната: величествени планински върхове със заснежени върхове, гъсти гори, будистки манастири и останки от древни крепости.

Замъкът Пунакха

 Замъкът Пунакха
Pixabay

Всъщност днешната Трансбутанска пътека следва плътно маршрута на древната главна пътна артерия на страната, по която ежедневно са минавали търговци, монаси и кралски вестоносци.

Друга любопитна особеност, която би предизвикала доста силен шок особено у дамите, са десетките огромни фалоси, изрисувани по стените и фасадите на къщите в градовете. Това обаче не бива да учудва и стряска, тъй като в будизма гордо изправеният мъжки атрибут се смята за символ на плодородието и благоденствието. Така че в Бутан опера и театър може и да няма, но фалоси дал Буда.

Пълзене

Сред другите туристически забележителности на страната е манастирът „Тайгър нест“, разположен на върха на една стръмна скала. До него се стига на коне или чрез пълзене по камъни и отвесни зъбери в продължение на 3-4 часа. От манастира се открива гледка към най-високия връх на Бутан, Джомохари, където според легендата живеел националният символ Гърмящия дракон.

Будистките манастири, разположени върху скалите, са едно от чудесата на Бутан

 Будистките манастири, разположени върху скалите, са едно от чудесата на Бутан
Pixabay

Туристът не може да отмине и разположения в столицата Тхимпу храм на дядото на днешния крал, който според легендите бил магьосник.

Туризмът носи половината приходи на Бутан, но въпреки това през последните години в страната все по-често започват да се чуват гласове за това той да бъде силно ограничен. През 2019 г. страната е била посетена от 316 хил. чужденци, което за местните е истинско бедствие.

Управляващите в Бутан се страхуват страната им да не се превърне в обект на свръхтуризъм, подобно на съседен Непал. Те се страхуват за съдбата на своята природа и своите забележителности, които туристите волно или неволно подлагали на унищожение.

Не бива да се забравя, че една четвърт от територията на Бутан е заета от природни резервати и защитени територии. Затова и с цел да бъде ограничен туристическият поток след пандемията от ковид, през 2021 г. размерът на здравната осигуровка за посещение в страната е увеличен от 50 на 200 щатски долара на ден.

Засега обаче тази мярка като че ли не дава особено големи резултати и туристическият поток в Страната на щастливите хора все още е доста голям.