З наете ли какво е общото между Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу, Дженифър Анистън, Кирстен Дънст? Освен че са едни от най-популярните личности в шоубизнеса? Всички те са привърженици на хранителния режим с т.нар. алкални храни.

Вероятно и вие сте чували от различни източници за популярната алкална диета, но в този материал ще ви разкажем малко по-подробно какво точно представлява философията на този начин на хранене.

Алкалната диета спада към вегетарианския начин на хранене – можем да консумираме всичко без месни продукти, пише edna.bg.

Разработка

Разработена е по-задълбочено от нюйоркския лекар д-р Уилям Хауърд Хей през 1907 г., който смятал, че натрупването на киселини в организма води до увеличаване на теглото, чувство за отпадналост и някои хронични заболявания. Различното при нея обаче е, че храненето е с едни конкретни храни (наричаме ги алкални), чрез които можем да поддържаме идеален pH баланс в организма си. В същността на алкалната диета стои идеята човек да се храни предимно с пресни плодове и зеленчуци, да пие голямо количество течности, най-вече вода, както и да не употребява никакъв алкохол, цигари и кафе. Счита се, че алкалните храни са по-полезни за нашата перисталтика, обработват се по-лесно от стомаха и червата и от тях организмът може да извлече повече полезни вещества. Полезни са, защото са с ниска киселинност и така неутрализират киселините, натрупани в организма. Именно това спомага за балансирането на нивото на pH в тялото.

Марджони Нолан, говорител на Американската диетична асоциация, твърди, че алкалната диета е в основата на доброто здраве. Причината е в това, че се консумират предимно пресни зеленчуци и плодове, освен това се пие и голямо количество течности, като се препоръчва това да е вода. Кафето и алкохолът трябва да се избягват. В този начин на хранене също не е препоръчителна консумацията на пшеница, соя, риба, миди и газирани напитки.

Роля

Човешкото тяло разполага с pH на кръвта, отразяващо съотношението между киселини и основи. Стойностите на pH варира между 0 и 14, като 0 означава изцяло кисело състояние, а 14 – изцяло алкално. 7 е неутрално състояние. Кръвта е слабоалкална със стойност на pH между 7,35 и 7,45. Тялото ни пък съдържа около 42 литра течност и естествената форма на тази течност е алкална. Стомахът изисква висококиселинна среда, за да преработи храната (около 1,5-2,5 рН), но оптималното рН за всички други течности в организма ни трябва да е около 7,4, за да сме в добро здраве. Плодовете и зеленчуците в сурово състояние преобладаващо са хранителни продукти с високо съдържание на силно реактивни вещества, които се свързват със стомашната киселина, неутрализират се и се изхвърлят от организма.
Ежедневният хранителен режим, според философията на алкалната диета, трябва да се състои от 80% алкални и 20% киселинни храни. В противен случай идват умората, сънливостта, мигрената, както и увеличаване на теглото, защото тялото ни трупа излишъците под формата на мазнини.

Алкални

За високоалкални се определят хималайска сол, магданоз, краставици, маруля и спанак, броколи, кервиз, както и всички видове кълнове, диня, пъпеш, ананас, киви, грозде без семки, стафиди, билкови чайове, лимонена вода.

Умереноалкални са чушки, зеле, целина, пресни картофи, боб и леща, лимони, зелен фасул, лук и чесън, червено цвекло, зехтин, авокадо, ряпа, аспержи, моркови, тиквички, ябълки, круши, грозде, касис, киви, кайсии, банани, авокадо, праскови, тиква, лешници, бадеми, зелен чай и кленова захар или сироп.
Неутралните са пълнозърнестите храни, както и макаронените изделия, овесените ядки, сладководните риби, ориз, масло, къпини, сливи, череши, манго, портокал, грозде, соево мляко, ръжен хляб и праскови.

Можете да приемате не повече от 20% киселинообразуващи продукти. Избирайте най-добрите – като ръжен, пшеничен и царевичен хляб, череши, пилешко и пуешко месо, извара, пресни яйца, риба (особено сьомга, сардина и скумрия), бобови растения, варива, кафяв ориз, слънчогледови семки, кисело мляко.

Ползи

Хранителните режими, в които се съдържа голямо количество животински протеин, понижават pH на урината. Това носи риск от поява на камъни в бъбреците. Тъй като в алкалната диета няма животински протеин, тя има точно обратния ефект – повишава pH на урината. Следователно предпазва от образуване на камъни в бъбреците.
Някои учени твърдят, че този вид хранене може да забави загубата на мускулна маса и костно вещество. В същото време обаче може да се увеличи хормонът на растежа, което ще облекчи болките в областта на кръста. Различни изследвания доказват, че кандида бактериите, както и някои вируси не могат да оцеляват в алкална среда.

Според други проучвания вегетарианците имат по-ниски предпоставки за рак на дебелото черво. Но няма категорични изследвания, че вегетарианската (или алкалната) диета може да предотврати това заболяване. В крайна сметка голяма част от вегетарианците не пият алкохол и не пушат, така че не би могло да се определи дали диетата е причина за по-малкия риск от рак.

Рискове

Все още няма доказателства, че алкалната диета може да промени pH на кръвта. Евентуални колебания в pH на кръвта може да са признак за някакъв по-сериозен проблем. Един от тях е бъбречната недостатъчност.

Ако страдате от бъбречни проблеми, имате диабет, тази диета не е за вас, съветват учени. Освен това алкалната диета може да понижи нивото на калций в организма, както и нивото на протеина.

Ако прецените, че искате да преминете на алкален хранителен режим, задължително се консултирайте със специалист, преди да започнете такава диета