0

О бичаният дует Кристина и Михаил Белчеви ще направи премиера на новата си песен „Бяла любов“ на големия концерт „Пак ще се прегърнем“ в зала 1 на НДК на 22 март.

„Баладата е дело на Боби Мирчев по стихове на Мариана Добрева-Пищалова, съпругата на известния актьор Станислав Пищалов. Аранжиментът е на Георги Денков. Стихотворението на Мариана всъщност се казва „Моя късна любов“, но понеже ние вече имаме песен с това заглавие, затова Мишо я прекръсти на „Бяла любов“, тъй като на няколко пъти се споменава в текста“, сподели пред „Телеграф“ Кристина Белчева.

Валс

„Това стихотворение го видях в стихосбирката на Мариана „Ноти в косите“ и много ми хареса. Така съвсем естествено се роди и музиката по него. Песента беше замислена като част от спектакъла „Есенни клавиши“, нещо като мюзикъл за двама актьори, които разиграват с песни различни стадии от живота. Тази песен ми се стори много подходяща за Мишо, който е редактор на първата ми стихосбирка „Сряда следобед“ от преди 15 г. Той е моят духовен учител, пример за моето поколение, в бард се събира и думата артист. 10-те песни от мюзикъла исках да бъдат в различни стилове и тази е в стъпката на валса, но Георги Денков направи различен аранжимент“, разказа пред „Телеграф“ Борислав Мирчев.

Облаче

Михаил Белчев ще изненада почитателите си още с откриването на концерта. Той ще изпълни популярната песен „Облаче ле бяло“ заедно със сина си Константин и момчетата от вокален квартет „Светоглас“. Финалът пък е запазен за „Фондацията“ и Веселин Маринов. „За теб, Българийо“ се превърна като марка за нашите концерти, но Веско ще изпее поне още няколко песни, а акцентът на „Фондацията“ ще е заглавната песен „Пак ще се прегърнем“ по музика на Александър Бахаров и стихове на Мишо. Помня, когато тя спечели „Мелодия на годината“ през 1983 г., беше много изненадващо, тъй като водеше „Чудо“ на Тончо Русев и Найден Вълчев в изпълнение на Васил Найденов“, каза още Кристина Белчева. В концерта ще участва и Мария Илиева, а Белчеви са я помолили специално да изпее авторската си песен „Любов“, тъй като за тях е уникална. „Поводът за концерта е 55 г. творческа дейност, но не искаме да акцентираме на юбилея, а на пролетното настроение. Ще прозвучат много любими на публиката песни, няма да са само по стихове на Мишо“, добави Криси. За тоалетите се е погрижила дизайнерката Мария Денева - Марчела. „Основният цвят е черен, но има и други. Аз ще съм с ангелски пера, които ще кореспондират и с Мишовия костюм. Идеята е провокирана от песента му „Все по-близо до ангела“, издаде Белчева. Сред публиката ще бъдат и именити поети като Живко Колев и Атанас Капралов.

Японска вишна цъфти в НДК

„Понеже 22 март е Първа пролет, искам едно пролетно дърво да разцъфти в бели и розови цветове на сцената в зала 1 на НДК. Затова ще пусне корени една японска вишна, която отсега започвам да поливам - такава ми е идеята за декора“, разкри пред „Телеграф“ режисьорът на концерта Ники Априлов. Той е поканил балета на Националния музикален театър да съпроводи изпълненията на участниците, а за Кристина Димитрова ще има и въздушен номер от Софи Такиева. Самостоятелно магично шоу ще направи Иван Петров, познат като StarBoy Ayvon, когото сравняват с Дейвид Копърфийлд. Буквално дни преди концерта Ники Априлов ще отбележи кръглата си годишнина със своя моноспектакъл за Емил Димитров - на 18 март от 19 ч. в Сити Марк Арт център.