В следващите две седмици със сигурност ще ви се иска да изпробвате нещо ново с великденска тематика. Вместо козунак може да направите кулич. Неговото предимство е, че заради изварата, която ще сложите вътре, ще остане влажен за по-дълго време. Следващите рецепти със сигурност ще ви подсетят за неща, които не сте правили досега и ще ви допаднат, а още от Йоли може да намерите на yoli-bg.com.
Кулич с извара
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 270 г кристална захар
- 250 г извара, претрита през сито
- настъргана кора от 2 лимона
- ванилия
- 150 г стопено и охладено масло
- 270 г брашно
- 1 пълна ч.л. бакпулвер (с връх)
- 1/2 ч.л. куркума за жълт цвят (по желание)
- 2 щипки сол
- 150 г микс сушени плодове по избор
За глазурата:
- 130 г кондензирано мляко
- 40 г пудра захар
- 60 г сухо мляко или сметана на прах
- ванилия
Начин на приготвяне:
Първо подгответе формите, в които искате да изпечете кулич. Тестото е за два средно големи сладкиша или няколко малки. Тъй като няма специални високи форми, Йоли обикновено използва малки тенджерки. Дъното намазва с масло и посипва с брашно, а за да придаде нужната височина, прави висок обръч от няколко слоя хартия за печене, която поставя по вътрешната страна на тенджерките. След тези уточнения загрейте фурната на 170°C с вентилатор. Разбийте яйцата и захарта на гъст крем. Кремът трябва да утрои обема си и да е кремаво-жълт. Към него прибавете изварата, лимоновата кора, ванилията и отново разбийте. Налейте маслото, размесете и след това сипете брашното, смесено с бакпулвера, куркумата и солта. Накрая добавете сушените плодове и разбъркайте. Йоли използва стафиди, накиснати в ром, портокалови корички от сладко и зелени смокини, също от сладко. Разсипете тестото в подготвените форми, като ги напълните до 2/3. Изпечете куличите за около 40-50 минути. Времето на печене зависи от големината им. Ако са малки, ще се изпекат по-бързо, затова проверявайте готовността с клечка. Оставете сладкишите да изстинат и ги освободете от формите. За глазурата сложете всички продукти в по-висок съд и разбийте няколко минути с миксер, докато сместа се сгъсти и сухото мляко се разтвори. Глазурата трябва да е гладка и лъскава. Веднага я нанесете върху куличите, като я разнесете с лъжица. Засъхва много бързо, затова не чакайте дълго. От посочените количества остава малка част глазура, която може да използвате веднага за бисквити или други сладкиши. Украсете куличите по ваш вкус и им се насладете.
Бала баяна – кокосови топчета в карамел
Тази бразилска сладост не може да ви остави безразлични. Кокосови бонбони, обвити в хрупкав карамел. Вътрешността им наподобява баунти, но е много по-сочна и кремава. Бала баяна (Bala baiana) се приготвя с подсладено кондензирано мляко, което е типичен продукт за Бразилия и присъства в множество сладки рецепти. Кокосовата смес се прави на топчета и се потапя в карамелен сироп. Йоли е направила топчетата като малки яйчица, тъй като наближава Великден и иска да предложи на многобройните си почитатели и последователи нещо по-различно като рецепта за бонбони. Продуктите стигат за 16-20 бонбона.
Необходими продукти:
За кокосовата смес:
- 175 г подсладено кондензирано мляко
- 75 г кокосови стърготини
- 25 г масло
- ванилия
За карамеления сироп:
- 125 г захар
- 50 г вода
- на върха на лъжичката лимонтузу или 10 г лимонов сок
Начин на приготвяне:
За кокосовата смес смесете и разбъркайте заедно всички продукти в съд с незалепващо покритие. Под непрекъснато бъркане гответе на слаб огън 5-6 минути, докато сместа се сгъсти и стане с консистенция на пластилин. Махнете от огъня и оставете кокоса да изстине. Приберете го в хладилник за 30 минути. От охладения кокос направете топчета или малки яйчица. Във всяко забодете клечка за зъби или дървено шишче. Приберете готовите топчета в хладилник, отново за 30 минути. Може да ги приготвите и ден предварително. В малък и по-тесен съд кипнете продуктите за сиропа. Варете на бавен огън, докато се сгъсти и стане с приятно жълт цвят. Сиропът е готов при достигане на 155-160°C. Ако нямате термометър, може да изпробвате готовността му, като потопите в него лъжичка и веднага я пуснете в чаша със студена вода. Ако сиропът добре полепва по лъжичката и не се разтваря, а при почукване с нокът наподобява почукване по стъкло, е готов за употреба. С въртеливо движение потопете всяко топче в него, като го държите за клечката. Извадете от карамела, завъртете го още малко, за да се разпредели глазурата равномерно и да не се образуват капки. Забодете клечките върху подходяща повърхност и оставете на стайна температура, докато карамелът напълно се втвърди. Йоли ги е забола върху парче стиропор, но може да се използва гевгир или всяко друго нещо, което ви хрумне, че е подходящо. Внимателно отстранете клечките от топчетата и им се насладете.
Забележка: По време на потапяне в сиропа накланяйте съда, за да може карамелът да се събира в единия край. Така ще облее топчетата равномерно, по-лесно и бързо. Карамелът бързо изстива и се сгъстява. Ако това стане, го затоплете за кратко на котлона. По-удобно е, ако използвате по-дълги шишчета вместо клечки за зъби.