Е то няколко подходящи и типично български рецепти, подходящи за пости, в какъвто период сме сега, но и не само. Видени са в supichka.com.
Боб чорба
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. боб
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 чушка
- 1 ч.л. джоджен
- 1 ч.л. червен пипер
- половин ч.л. мащерка
Начин на приготвяне:
Всяка баба има своя тайна за подготовка при варене на боб: някои слагат една чаена лъжица захар, други една супена лъжица ракия или малко хлебна сода. Най-изпитаният метод е да го накиснете в студена вода за поне 7-8 часа. Така, ако го накиснете вечерта, преди да си легнете, на сутринта ще е готов за варене. Изсипвате водата, в която е стоял бобът, измивате го и го слагате да заври в голяма тенджера. След като заври, изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври, отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън. При варенето на боб солта се слага накрая. Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари. Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне – времето зависи от сорта на боба. (За по-сигурно разбъркайте боба с дървена лъжица, ако не потраква и бобчетата не се удрят шумно в стените на тенджерата, значи се е посварил. Друг начин е да пробвате едно бобче, ако е поомекнало, значи е дошъл моментът да добавите ситно нарязаните зеленчуци). След като бобът е поомекнал, слагате зеленчуците, добавяте сол на вкус, една чаена лъжица червен пипер, една супена лъжица подправка за боб и 2-3 щипки джоджен, слагате и 4 супени лъжици олио. След още 30-40 минути бобът би трябвало да е готов, но гаранция няма. Трябва да го пробвате. И когато ви се види достатъчно мек, то бобът вече е готов. Рецептата за боб чорба е изпълнена!
Леща яхния
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. леща
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 домат
- 8 скилидки чесън
- четвърт глава целина
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Напоследък лещата губи популярност и все по-рядко присъства на трапезата на българина в традиционните рецепти. Почистете лещата, ако има боклучета, измийте я и я накиснете в студена вода за около час-два. (Повечето домакини накисват само боба преди обработка, но ако направите това и с лещата, то така тя ще се свари по-бързо и няма да създава дискомфорт в корема). Водата, в която е била лещата, се изхвърля и се добавят две или три чаени чаши студена вода в зависимост от това колко гъста желаете да бъде яхнията. Лещата се вари без сол, защото ако добавите сол, още в началото това ще забави варенето и може да остане хрупкава. Варите лещата, докато е полусварена, което означава около 20-30 минути. Времето за сваряване обаче зависи от качеството на продукта. В около половин чаена чаша гореща мазнина се запържват ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна и доматите), докато поомекнат, след което добавяте една чаена лъжица червен пипер. След това добавяте тази запръжка към лещата, добавяте чесъна, домата и сол на вкус, разбърквате добре и оставяте да ври до пълно сваряване на лещата. Рецептата за леща яхния е изпълнена!
Пълнени чушки
Необходими продукти:
- 10 чушки
- 1 ч.ч. ориз
- 3 стръка праз
- 4 скилидки чесън
- 4 домата
- 3 дафинови листа
- 1 ч.ч. червен пипер
- половин к.ч. олио
- 2 с.л. брашно
- вода
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте добре ориза, а праза почистете и нарежете на ситно. В дълбок тиган или в тенджера изсипете подготвеното олио, след което към него добавете лука и нарязания на ситно чесън и разбъркайте добре за около минута. Към тях добавете и ориза, и отново разбъркайте на слаб огън. След като оризът набъбне и стане прозрачен, добавете половин чаена лъжица сол и червения пипер и разбъркайте. Към сместа с ориза добавете 1 чаена чаша вода и оставете да къкри под капак на слаб огън, докато поеме водата. За напълването на чушките използвайте чаена лъжица и пълнете всяка чушка не догоре, а на три четвърти от обема й, тъй като при печенето оризът ще набъбне и ако чушките са препълнени, ще прелеят или ще се спукат. Отворите на напълнените чушки потопете в брашно. В тавата, в която ще печете чушките, изсипете консервата домати или нарязаните на кубчета домати, ако ползвате пресни. Добавете останалата половин чаена лъжица сол, две супени лъжици олио и дафиновите листа и разбъркайте. Добавете още една чаша вода и наредете напълнените чушки в тавата. Печете постните чушки с ориз в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 90 минути, но ги сложете на най-долното ниво на фурната, за да не изгорят по време на печенето. Постните чушки, пълнени с ориз, са готови, когато доматеният сос се е сгъстил, а оризът се е сварил. За всеки случай може да пробвате отделни зрънца от ориза, за да сте сигурни. Рецептата е изпълнена!
Прясно зеле в гювеч
Необходими продукти:
- 1,5 кг прясно зеле
- 2 домата
- 1 с.л. червен пипер
- половин к.ч. олио
- 4 дафинови листа
- 4 зърна бахар
Начин на приготвяне:
Отстранявате наранените листа на зелката. Нарязвате я на тънки ивици. Слагате нарязаното зеле в гювеча, поръсвате със сол и го намачквате добре. Добавяте обелените и нарязани на дребно домати, дафиновия лист и бахара и разбърквате. Слагате олиото и червения пипер и отново разбърквате. Не е необходимо да добавяте вода. Задължително слагате гювеча в студена фурна. (Ако сложите студения гювеч в предварително загрята фурна, то той ще се пукне). След като сте сложили гювеча със зелето във фурната, нея я включвате на 200 градуса и печете около час. След това го вадите от фурната и разбърквате зелето, след което го връщате във фурната за още 5 минути. След като минат и тези 5 минути, зелето е готово и може да бъде сервирано.
Лозови сарми
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз
- половин к.ч. стафиди
- 2 глави лук
- 40 броя лозови листа
- половин к.ч. олио
- половин ч.л. чубрица
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Обелвате и нарязвате на много ситно лука. Измивате ориза. След това в по-голям тиган или в тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи, добавяте ситно нарязания лук и ориза. Бъркате непрекъснато, докато оризът набъбне. Когато оризът е набъбнал, добавяте подправките, солата и стафидите и разбърквате добре за около минута, след което сваляте сместа от котлона и я оставяте на страна да изстине. (Сместа с ориза трябва да е добре изстинала). Слагате по приблизително една чаена лъжица от сместа в средата на горната широка част на лозовото листо. Завивате лозовите сарми (сгъвате лявата и дясната страна на листото върху сместа с ориза, така че да се получи дебела пуричка и след това завивате надолу като ролце). На дъното на тенджера слагате няколко лозови листа, за да го покрие. (Това се прави с цел да не залепнат сармичките при варенето, тъй че не пропускайте тази стъпка). Наредете лозовите сарми възможно по-плътно една до друга, след което върху тях слагате чиния, която да ги притиска по време на варенето, в противен случай сармичките ще се разместят и ще започнат да се разхождат из тенджерата, което ще доведе до тяхното разпадане. Наливате вода, колкото да ги покрие. Слагате капака на тенджерата и варите на слаб огън, докато сармите останат на мазнина и омекнат.