0

Е дин от участниците в побоя над секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков е издал останалите, научи „Телеграф“. Става дума за братята Саво и Сергей Костовски - първоначално издирвани като част от младежите, които на 19 януари пребиха жестоко македонския българин пред заведение на брега на Охридското езеро.

Братята нямат повдигнато обвинение и на този етап са записани само като свидетели. Единият от тях обаче е потвърдил за участието на останалите, а другият е отрекъл. Показанията обаче са една от причините седмица преди насрочването на делото в Охрид вторият заподозрян – Борче Ангелов от Битоля, да се предаде сам на северномакедонските власти. За него обаче все още не е насрочено дело в съда.

От тамошното разследване твърдят, че се търси и трети човек, но не уточняват дали това е някой от братята Костовски, или отделно лице. От официално съобщение на северномакедонското МВР още в деня след нападението в кафе бар в Охрид са обявени инициалите на трима от нападателите, които напълно съвпадат с имената на обвиняемия и двамата свидетели: „На 19.01.2023 г. около 22:30 ч. в Охрид е съобщено за физическо посегателство над Н.П. (21) от Охрид от С.К., С.К. и И.С., всички от Охрид, след което на Н.П. е оказана медицинска помощ в Охридската многопрофилна болница“, се посочва в съобщението от МВР в Охрид.

В гръб

Според показанията на болшинството от свидетелите - към момента 7 човека, Християн Пендиков е бил в заведението заедно с негови приятелки. Младежите са седели на отделна маса. Имало е подмятания още тогава, но Пендиков не им е обърнал внимание. След като час по-късно си тръгнал от заведението, бил атакуван в гръб. Това е и причината той да няма ясни спомени кои точно са нападателите, тъй като не е успял да ги види добре. Записи от видеокамерите в съседните заведения обаче могат да изяснят това. Те обаче все още не са приложени като доказателства по делото и се очаква това да стане на 5 април, за когато е насрочено следващото заседание в Основния съд в Охрид.

Омраза

Макар да отричат, че имат нещо общо с побоя, заподозрените за него побързаха да изтрият профилите си в социалните мрежи още в първите дни, след като имената им станаха известни. На този етап единственият реално обвиняем - Илия Спасески, е ангажирал най-добрия адвокат в Охрид, който представлява интересите му в съда.

Според адвокат Димитрия Цобоски престъплението не е извършено от омраза, каквото обвинение е повдигнато, а е чисто битов инцидент, обикновено нощно сбиване между младежи пред заведение.

Мотивите обаче очевидно са неясни и за самия защитник, защото той отклонява въпросите за какво група от 3-4 или 5 човека нападат друг в гръб. Цобоски определи процеса срещу Спасески като политически.

Мълчание

Към момента Основна прокуратура в Охрид повдигна обвинения на двама души за нападението над Пендиков. Спасески засега се защитава с мълчание. От местната прокуратура потвърдиха, че той е обвинен в престъплението след оглед на камерите за наблюдение и показания на свидетели.

Вторият обвиняем, който се укриваше, беше арестуван миналата седмица в Битоля. За третия към момента е изяснено, че е единият от братята Костовски. Но по неофициална информация той е склонил да сътрудничи на разследването.

В града дори се шегуват със стария виц, че един македонец е комита, двама правят чета, а трима - чета с предател. Очевидно е, че сред младежите, нападнали македонския българин, има противоречия, които обаче задължително трябва да се изяснят в съда, за да могат да издържат като доказателство за евентуална осъдителна присъда.

Сигнал за бомба може да отложи делото

Анонимен сигнал за бомба може да отложи повторно старта на делото срещу бияча на секретаря на българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид Християн Пендиков. В града се носи слух, че подобна нагласа вече е оттренирана и се чака сигнал от защитаващите нападателя Илия Спасески при удобен момент да активират подобен сигнал. Факт е, че ден преди заседанието на Основния съд в Охрид, което беше на 28 февруари, бе подаден сигнал, че в сградата има бомба. „В 7:50 часа в Министерството на вътрешните работи и съобщенията в Охрид е съобщено, че на имейл адреса на Основния съд в Охрид е изпратена заплаха за взривно устройство.

Веднага след получаване на сигнала от полицейските служители бяха предприети мерки за безопасно евакуиране на сградата и се извършват антитерористични проверки“, се казва в официално изявление на властите.

За съдебния процес срещу Спасески обаче явно към момента не бе необходимо подобно усилие, тъй като адвокатът му намери друга врътка, за да отложи делото. Той настоя за още нови доказателства, както и за медицински документи от София, които да докажат, че Християн Пендиков не е в добро здравословно състояние.

Македонският българин е длъжен да се яви лично в Охридския съд, за да даде показания и да разпознае нападателите, повелява местното законодателство.