И ма още време до Никулден, но вече се предвкусва всичката риба, която ще се приготви и това ни даде повод да се спрем на няколко идеи. Независимо дали пости или не, но българинът си знае, че навръх Никулден трябва да хапне риба. Вярва се, че шаранът и по принцип всяка риба с люспи е подходяща, защото голата риба била символ на беднотия и недоимък. Макар че в съвремието мнозина не спазват дори този принцип. Още повече, че на практика харесващите шаран са малцинство от другите, които предпочитат различна риба. Ето няколко идеи по въпроса с рибните специалитети, забелязани в gotvetesmen.com.
Печен шаран
Необходими продукти:
- 6-8 глави кромид лук
- 2-3 моркова
- 3 с.л. доматено пюре
- 3 с.л. вода
- сол
- смлян черен пипер
- 500 мл (2 ч.ч.) вода, допълнително
- 1 лимон
- 2 с.л. галета
- 1 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства и нарязва на котлети, които се посоляват. Лукът се обелва и нарязва на филии. В тиган се загрява 2/3 от олиото. Добавя се лукът и се задушава заедно с обелените и настъргани моркови. След като омекне, сместа се залива с разредено с вода доматено пюре. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Готви се 10 минути на среден огън. Сместа се разрежда с 2 ч.ч. вода и се разстила в огнеупорна тава. Отгоре се нареждат котлетите шаран и нарязаният на резени лимон. Шаранът се поръсва с галета. Фурната се загрява на 180 градуса. Ястието се пече 30-40 минути или до готовност.
Риба на фурна със сини сливи
Необходими продукти:
- 4 глави лук
- 2 с. л. брашно
- 1 ч. л. галета
- 1 шаран (около 1,5 кг)
- 20 сушени сини сливи без костилки
- 100 мл олио
- 150 мл сухо бяло вино
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на филийки, поръсете го със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете да омекне. Смесете брашното и галетата и оваляйте в тях почистения шаран. Напълнете кухината с една трета от омекналия лук. Направете напречни прорези отгоре на рибата. В намазнена тавичка разстелете останалия лук. Отгоре поставете шарана, а около и върху него – нарязаните на половинки или четвъртинки сливи. Залейте с олиото и зехтина и печете в загрята до 220 градуса фурна. Ако рибата почне да прегаря отгоре, покрийте тавата с алуминиево фолио.
Плакия с домати и лимон
Необходими продукти:
- 1 кг скумрия
- 3/4 ч.ч. олио
- 5-6 глави кромид
- 1-2 парчета от глава целина
- 1 с.л. брашно
- сол на вкус
- 1 глава чесън
- 8-10 зърна черен пипер
- 1-2 дафинови листа
- 4-5 домата
- 1 лимон
- 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Рибата се измива и се нарязва на порции. Нарежда се в тавичка с малко олио. Отделно в останалото олио се запържват ситно нарязаните кромид и целина. Щом омекнат, се наръсват с брашното и когато и то се позапържи, се сипва гореща вода, колкото да се получи сос с умерена гъстота. Прибавят се подправките и се оставя да заври на огъня. С получения сос се заливат парчетата риба. Отгоре се нареждат доматите, нарязани на филийки, като между тях се слагат тънки резени от лимона. Плакията се поръсва със ситно нарязан магданоз и се изпича в умерена фурна. Поднася се студена.
Пълнена с ябълки
Необходими продукти:
- 2 ябълки
- 1 глава кромид лук
- 1/2 бурканче майонеза
- сол и черен пипер на вкус
- 1–1,5 кг риба – пъстърва, скумрия или друга
- подправка за риба на вкус
Начин на приготвяне:
За плънката ябълките и кромидът се нарязват на кубчета и се смесват с 2 с.л. майонеза, сол и пипер. Рибата, почистена и измита, се натрива със сол, пипер, подправка и майонеза. Напълва се с подготвената смес, като отворът се затваря с клечки за зъби. Слага се в намаслена тавичка и ако е останало от ябълките, се се наръсва отгоре. Запича се във фурна при 180 градуса за около 40 минути. Рибата, пълнена с ябълки се поднася топла.