0

Б лаговещение, или наричан още от народа Благовец, е от най-почитаните църковни празници у нас. Чества се на 25 март. Това е денят, в който архангел Гавраил предава на Дева Мария благата вест, че е избрана да роди Спасителя, сина Божий Исус Христос - точно девет месеца преди Коледа. У нас народът свързва Благовец с идването на пролетта, пристигането на прелетните птици и изобщо пробуждането на природата. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието тогава излизат самодивите и самовилите.

Благовец е единият от двата дни, при който по време на строгия великденски пост се разрешава на трапезата да има риба (другият е Цветница.) Тържествената трапеза за Благовещение е постна, но трябва да е сравнително богата – да имат пресни зелени растения като лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека нова кръв. На някои места в България има традиция да се варят речни раци. На Благовещение се правят различни питки – предимно сладки. Ето идеи от menumag.bg.

Бяла с коприва

Продукти:

4 филета от треска, пангасиус, халибут или друга бяла морска риба

200 г коприва

1 скилидка чесън, нарязана на ситно

1 ч.ч. течна сметана

1 ч.л. настъргана лимонова кора

зехтин, сол и шарен пипер на вкус

Приготвяне:

Копривата се измива и се бланшира за 2 минути във вряща подсолена вода. Прецежда се и се изстисква. Нарязва се на ситно. Сгорещява се 1 с.л. зехтин, в него се слага чесънът, разбърква се няколко секунди и се добавя копривата за 3-4 минути. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сметаната се смесва с лимоновата кора и се подправя. Рибните филета се подреждат в тавичка, заливат се със сметаната и всяко се покрива със слой от копривената смес. Запичат се за 20 минути във фурна, загрята до 190 градуса.

Идея: Рецептата може да се приготви и със спанак, който не се попарва предварително. Вместо с течна сметана опитайте ястието и със заквасена сметана, леко разредена с вода.

Плакия

Продукти за 4 порции:

2 средни скумрии

4 домата, нарязани на филии

2 моркова, нарязани на тънки кръгчета

1 зелена чушка, нарязана на кръгчета

1 червена чушка, нарязана на кръгчета

2 глави лук, нарязани на тънки кръгчета

4 резенчета лимон

100 мл бяло вино

50 мл олио

4 с.л. нарязан магданоз

4 с.л. орехи, едро счукани

сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Рибата се почиства и се отделят филетата. Посоляват се и се поръсват с пипер. Подреждат се в тава. Върху рибата се подреждат на пластове доматите, морковите, чушките и лукът. Леко се посоляват. Всичко се залива със сгорещеното олио. Виното се налива в тавата. Слага се да се пече на 180 градуса около 20 минути. Поръсва се с орехите и магданоза и се допича още 5 минути. Плакията се сервира студена.