0

 

Поради големия зрителски интерес „Филмаутор“ и през 2024 г. продължава инициативата с прожекции в петък вечер в кино „Одеон“ с подкрепата на Националния филмов център и в партньорство с Българската национална филмотека.

Фестивала „24 през 2024“ на 5 април в 18,00 ч. в кино „Одеон“ ще открие филмът „Козият рог“. Вечерта ще бъде посветена на режисьора Методи Андонов.

Отмъщение

„Козият рог“ е български игрален филм, смятан от мнозина за едно от върховите постижения на българското кино. Режисьор на филма е Методи Андонов, а автор на сценария – Николай Хайтов. Оператор е Димо Коларов. Художник е Константин Джидров. В главните роли участват Катя Паскалева (Мария) и Антон Горчев (Караиван). Автор на музиката към филма е Мария Нейкова, като по-късно по текст на Богомил Гудев се ражда популярната песен „Двама“, изпълнявана от Мария Нейкова. Филмът е първият и единствен в българското кино, на който е правен римейк. Сюжетът се развива през 17-и век. Докато Караиван (Антон Горчев) е с козите, турци изнасилват и убиват жена му Мария. Покрусеният мъж прибира малката си дъщеря Мария в планината и я възпитава като мъж, за да отмъсти на насилниците. И тя един след друг ги убива. Когато Мария (Катя Паскалева) среща млад овчар, у нея се пробужда жената и тя забравя за отмъщението. Караиван убива овчаря, за да върне дъщеря си към мисията й, но Мария прави друг избор.

Срещи

През 2023 г. по повод 30-годишнината от учредяване на сдружението за управление на колективни авторски права бяха показани 30 български класически филма от техния оригинален носител кинолента. Прожекциите бяха съпътствани със срещи на публиката с авторите и представители на творческите екипи. 30 автори бяха отличени с почетната статуетка на „Филмаутор“. От април тази година прожекциите на емблематични български заглавия се завръщат под надслов “24 през 2024”. Фестивалът отново ще се провежда в кино „Одеон“ всеки петък от 18,00 ч. Селекцията от филми включва класически български образци от отделните жанрове: драма, романтика, комедия, исторически и детски филми. Заедно с всеки филм „Филмаутор“ ще представя и творчеството на съответния режисьор с участието на наши изтъкнати киноспециалисти, сред които проф. Божидар Манов и доц. д-р Деян Статулов. Сред подбраните заглавия, които ще бъдат представени, са „Топло“ и „Оркестър без име“, „Басейнът“, „Сватбите на Йоан Асен“ и „Тютюн“, „Войната на таралежите“ и други.

Ерген

Интелигентен, очарователен и галантен ерген е мечтата за всяка самотна жена. В действителност той е изобретателен мошеник, който обира наивни жени. Пътува от град на град, сменя самоличността си, избирателно си набелязва жертвите и действа. Ястребовски, Соколов, Буревестников, Мисирков... са само част от имената, които използва, за да избяга от отговорност до... следващия път. Накрая инсценира дори собствената си смърт. Това накратко е сюжетът на култовата комедия с участието на Тодор Колев „Опасен чар“. Почитателите на филма на Иван Андонов могат да го гледат на 10 май, седмица след Великден.

Детски

„Войната на таралежите“ на Иванка Гръбчева ще бъде прожектиран на 31 май. „Войната на таралежите“ е български 5-сериен телевизионен игрален филм (детски, комедия) от 1978 г. на режисьора Иванка Гръбчева по сценарий на Миряна Башева и Братя Мормареви. Оператор е Яцек Тодоров. Създаден е по романа на Братя Мормареви „Войната на таралежите“. Музиката във филма е композирана от Кирил Цибулка. Художник на постановката е Мария Иванова. Произведена е и съкратена версия на филма, предназначена за разпространение в кината.

Карамитев

„Сватбите на Йоан Асен е български игрален филм (драма, исторически) от 1975 година на режисьора Вили Цанков, по сценарий на Евгени Константинов. Оператор е Венец Димитров. Музиката във филма е композирана от Борис Карадимчев. Това е последният филм на Апостол Карамитев, който играе ролята на цар Йоан Асен. Актьорът умира по време на снимките на филма и бива заместен от Коста Цонев, който изпълнява две роли: на брата на Йоан Асен и на самия Йоан Асен (в незаснетите епизоди с Карамитев). Сюжетът се развива в началото на XIII век. След смъртта на цар Калоян младият Йоан Асен и брат му Александър са прокудени от родината си от претендента за трона Борил. Години по-късно Йоан Асен се завръща като законен престолонаследник. Продължителните и неуспешни войни с враговете на България карат Йоан Асен да иска да задържи мира колкото се може повече. Това го кара да се ожени няколко пъти и дори да изпрати жената, която обича, в манастир.