0

А ко искате да сте в добро здраве и да се радвате на дълъг живот, трябва да прочиствате тялото си от натрупаните токсини веднъж седмично. Така както пускате прахосмукачка и забърсвате праха от мебелите в дома си. Защото какво друго е човешкото тяло за нас, ако не „дом за душата ни“.

Еднодневната експресна детоксикация на организма може да постави началото на едно по-добро и здравословно ежедневие. Особено след тежките коледни и новогодишни празници, които са истинско изпитание за черния ни дроб. Но е добре да знаете, че това прочистване е деликатен процес, т.е. не трябва тялото да се насилва.

Зелено смути за закуска 

Зеленото смути е перфектното начало за експресна 24-часова детоксикация на организма. Това е един от най-ефективните начини човек да си достави дозата витамини и минерали, а успоредно с това да елиминира токсините с помощта на полезните ензими и фибри от зеленчуците. Може би вече се питате какво съдържа и как се приготвя вълшебното зелено смути? За 2-3 дози са необходими 2 чаени чаши студена филтрирана вода, 6 чаши нарязан спанак, 5 чаши нарязана маруля, 2 стръка целина, 1 ябълка, 1 авокадо, 1 круша и 2 чаши прясно изцеден лимонов сок. Като добавки за по-богат вкус може да използвате кубчета лед, кориандър и магданоз. Добре е плодовете и зеленчуците да са органични, т.е. да не са обработвани с химикали. Всички съставки се смесват в блендер, пуснат на ниски обороти. След като се постигне известна хомогенност, се добавят подправките и скоростта на разбиване се повишава. Готовата смес – наподобяваща нектар, се изсипва в чаши и се пие на гладно. Това замества закуската, т.е. не се консумира нищо друго освен смутито.

Лимонов сок през целия ден 

Тези цитрусови плодове са едни от най-силните средства за детоксикация на организма – запомнящ се вкус, наситен аромат, голяма доза витамин С и ензими. Лимоните имат способността да активират работата на черния дроб и да регенерират тъканите. А както е известно, черният дроб играе основна роля в цялостното пречистване на организма от токсини. Кафето дехидратира кожата. То действа енергизиращо, но само за кратко, твърдят експертите. По думите им далеч по-здравословно е да се изпива по една чаша топла вода с изстискан в нея половин лимон, когато човек има нужда от допълнителна доза енергия. Напитката действа освежаващо, а като бонус – действа като „чистач“ на червата.

Очистващ чай вместо вечеря

Лимонът, джинджифилът и лютивият пипер са полезни и активно действащи съставки за един малко по-екзотичен чай. Тези три продукта работят най-силно заедно и създават една истинска „прочистваща буря“ в тялото. Те разбиват токсичните натрупвания и борят болестотворните бактерии в организма.