0

П рез историята на човечеството астрологията е била възприемана като една от конвенционалните науки, прилагана в много повече аспекти от живота ни освен предричане на бъдещето.

От прастари времена астролозите са питани от владетели и съвсем обикновени хора за различни, а понякога и доста странни неща. И до ден днешен някои експерти дават всеки ден съвети например кога е най-удачно жените да си направят фризури или да си подстрижат косите – обикновено това са периодите, когато няма т.нар. Луна без курс. Най-често обаче са питани за интимни неща, дори за това кога е идеално астрологично да се прави секс, да се зачене или да се ражда. Ето някои исторически примери по въпроса за астрологията и въпросите към нея.

Развъждане

Да развъждаш добитък, било въпрос на живот и смърт за цели семейства, така че често скотовъдците опитвали всичко, за да гарантират здраво и голямо потомство. Смятало се, че родените под съответния знак животни притежавали различни отличителни белези. „Търсиш красота. Нека бъде Везни. Плодовитост - значи, Скорпион, Риби или Рак“. Периодът на бременността бил строго следен и отбелязван, за да се разбере кога е най-подходящо да се чифтосват двойките.

Библия

Християните със сигурност не толерирали подобна „ерес“. Чрез астрологията и търсенето на отговори не в Свещената книга се поставяла под съмнение съвършената фигура на Бог. В книгата на пророк Даниил цар Навуходоносор е измъчван от кошмари. Искайки да узнае значението на своите сънища, той призовава всички гадатели в царството си, включително и астролозите. Никой не успява да ги разтълкува и той ги осъжда на смърт. Тогава Даниил се обръща към Бог за напътствие и получава всички отговори, за да спаси себе си и приятелите си, доказвайки, че астрологията и магията не са правилният път.

Метеорология

Астрологията и астрономията може да са в противоположните страни на научния спектър, но това не винаги е било така. Тихо Брахе, датски астроном, пише в средата на XVI в., че наблюдаваните през последните 12 дена на декември астрологични показатели могат да бъдат използвани за предвиждане на времето през следващата година. Йоханес Кеплер, немски астроном, също бил голям поддръжник на идеята за астрологията като способ за предвиждане на климатичните условия. И той, и Брахе съпоставяли псевдонауката за звездите с метеорологията, но за едно нещо не били на едно мнение: Брахе не смятал, че Земята се върти.

Пропаганда

Манията на Хитлер по окултното била всеизвестна и използвана от съмнителен шпионин. Германец по произход, унгарски гражданин, Луи дьо Вол бил наричан Модерния Нострадамус и бил астролог на британския елит, дори и на румънския посланик Виорел Вирджил Тилеа. Дьо Вол пишел хороскопа на Хитлер, едновременно работейки за тайните британски служби. През 1941 г. британците го изпратили на мисия в Щатите, за да разпространява пропагандни послания, че звездите не били в услуга на Хитлер за неговата победа. След завръщането му в Германия бива бързо забравен.

Прераждане

С течение на времето астрологията също еволюира и достига до извода, че не е задължително родените в един ден, един час и на едно и също място да имат еднакъв късмет, живот и характер. Според еволюционната астрология всяка душа обитава определено място на линията на еволюцията. От наскоро преродените в хора растения или животни до висшето духовно състояние на сдвояването с Вселената. Когато енергията на човека съществува отвъд физическата форма, това е душа, когато е в човешка форма, се нарича его. Щом всеки човек може да се преражда отново и отново, пътят на душата и егото е проследим посредством еволюционната астрология.

Връзки

През 1647 г. астрологът Уилям Лили написва „Християнска астрология“, ръководство за разчитане на различните Домове в астрологията и как чрез тях могат да се определят дадени неща. Според Лили Седмият дом отговарял на човешките въпроси за брака и любовта, както и за врагове и непознати. Книгата проповядва, че човек не само може да разбере кога ще се ожени, ами и дали ще се превърне в рогоносец в даден момент. С помощта на този писмен труд един мъж може да узнае дали изгората му е влюбена в друг, дали е в контакт с бивши партньори и прочие. Същото важи и за женската аудитория.

Наемане

На много места по света е недопустимо работодателите да дискриминират работниците си на база пол, възраст, религия и др. Но пък засега нищо не ги спира да не наемат хора заради зодиакалния им знак, като си намерят някакво глуповато оправдание. През 2009 г. австрийска компания пуска обява за търсене на служители, подчертавайки, че трябва да бъдат родени само под знаците на Лъва, Овена, Водолея, Телеца и Козирога. Според нея точно тези хора били най-ценните кадри. Учудващо, когато този случай стига до съда, австрийското правителство изтъква правото на всяка компания да има свои изисквания за набиране на персонал.

Медицина

Доскоро човешкото тяло представлявало мистерия за медицината и в продължение на векове болестите били лекувани с помощта на астрологията. Вярвало се, че различните зодии влияят на определена част от тялото. Рибите били първенци в краката, Овните владеели ума, а Скорпионите се славели с половите си органи. Някои състояния и болести били също асоциирани с конкретни зодии – Близнаците били най-склонни към злополуки с ръцете и раменете, както и към разстройства на нервната система. Девите се свързвали с маточни проблеми и слаба перисталтика, а Козирозите страдали най-често от проказа и кожни заболявания.

Автор: Кирил Каймашки