0

Веселина Маринова, която стана популярна и с участието си в „Игри на волята“, е новият ни събеседник в рубриката за тренировки и здравословно хранене. Състезателката по бикини фитнес говори за своя режим и като фитнес инструктор дава съвети кое и как е полезно за тялото ни. Родена е в Русе, а в момента живее и работи във Варна. По професия е кеш анализатор. Като дете тренира волейбол, но се отказва заради ръста си и започва да се занимава с фитнес. В залата е седем дни в седмицата. Тя е републиканска шампионка и участва в редица престижни международни състезания. В шестия сезон на „Игри на волята“ влезе заедно с еднояйчната си близначка Теодора Маринова, която също гостува и на „Здраве с Телеграф“ по-рано през тази година.

Тренировките са от голямо значение за подобряване на стойката на човек, заздравяват мускулатурата и спомагат за предотвратяване на различни болки в ставите. Мога да дам пример с мускулатурата на кръста. Могат да се избегнат болежки при неправилно вдигане, навеждане, клякане. Това коментира Веселина по отношение на ролята на упражненията за костната ни система. Тя е на мнение, че прекалено топлото време само по себе си не е причина да се намалят натоварванията, особено при активно спортуващите. „Не мисля, че е нужно да се намаляват тренировките заради високите температури, освен ако човек не се чувства по-отпаднал и изморен. А и аз съм на мнение, че лятото има много по-интересни активности, които да те държат във форма и не е нужно да се затваряме по залите“.

Постоянство

„Постоянството е ключът към постигането на резултати. Не е нужно диетата да е агресивна и да се гонят бързи резултати, защото това няма да може да се поддържа за дълъг период от време. Важно е да се изградят навици и всичко да се случва плавно. Най-устойчивата диета е тази, която може да се спазва целогодишно“. Така атрактивната шампионка коментира как може да се постигнат най-трайни резултати в опитите за сваляне на килограми и поддържане на добра форма.

„Стига някой да иска, дисциплината няма да е проблем. Трябва да приеме, че оттук нататък ще води по здравословен начин на живот. Резултатите ще почнат да се виждат, човек ще започне да се чувства и по-добре и тогава няма да има нужда от воля, всичко ще се случва без много усилия“, каза Веселина за това как по-лесно може да се мотивираме за редовни занимания със спорт и правилно хранене.

Приоритетно

Фитнес експертът потвърждава мнението на своите колеги, че при дамите приоритетно за добра визия се обръща внимание на дупето и краката. Това са най-важните мускулни групи по отношение на външния вид, но за цялостен баланс е хубаво да се тренират раменете и гърба за по-изправена стойка.

„За да не се получи хормонален дисбаланс при жените, ключова роля играе приемането на полезни мазнини. Не трябва да се изключват от менюто. При тренировките, за да се избегнат контузии, е много важно да се изпълняват правилно упражненията и да не се слагат тежести, с които не са свикнали ставите на човек“, съветва още Маринова и отбелязва, че хранителните добавки не са задължителни.

„По-важно е, доколкото може, всички витамини, минерали и макронутриенти да се набавят от храната, затова се наричат добавки. Най-голяма полза от тях има, когато тялото е в дефицит и се спазва режим за сваляне на килограми или ежедневието на човек е по-натоварено и с повече стрес. Тогава могат да се включат най-различни добавки за подсилване на имунитета“.

Калории

„Само с тренировки е много трудно да се изгорят калориите от нездравословната диета и от решението със спорт да компенсираме това, че не можем да се откажем от любимите си неща за хапване. С физически усилия може да се постигне ефект до някаква степен, но ще се получи един порочен кръг на всекидневни двуразови, дълги и изтощителни тренировки, които даже няма да успеят да изгорят калориите, които ще се изядат, ако се прекалява със сладко, газирано, мазно и т.н. Ако не се консумира всеки ден и е в нормални количества от така наречената вредна храна, няма да има много поражения, но и със сигурност човек няма да изглежда по начина, по който иска“, добавя Маринова.

Преди състезания яде по 5-6 пъти на ден

„Влязох за първи път в залата на 19-годишна възраст с идеята да смъкна някой друг излишен килограм. Година и половина по-късно започнах да се състезавам в категория бикини фитнес. Залата е мястото, където се чувствам най-жива, където мога да се откъсна от ежедневието и да се фокусирам върху себе си и моите цели“, категорична е Веселина.

„При всеки състезател режимът изглежда по различен начин. Моята седмица в подготовка за състезание изглежда по следния начин: тренирам двуразово, всяка сутрин правя кардио между 40 минути и 1 час в зависимост от формата и етапа на подготовка. Следобед е силовата ми тренировка, като тази комбинация може да е 4-дневен или 5-дневен период с един почивен ден и отново се завъртат силовите тренировки. Храня се между 5 и 6 пъти дневно, като калориите варират според формата. Всяка подготовка протича по различен начин, има много фактори, които влияят, сън, ежедневие, работа“, разказва шампионката.