0

Й оланта Делибозова-Йоли е сред най-харесваните и обичани кулинари. Признаваме, че и ние сме големи почитатели на предаванията ѝ по 24Kitchen и често навестяваме нейния сайт Вкусно с Йоли (www.yoli-bg.com), неизчерпаем източник на идеи. Днес наблягаме на нетрадиционни рецепти от далечни точки.

Мексиканска салца от зелени домати

В България хапваме зелените домати най-вече на туршия, любимо мезе през зимните месеци. А ето какво приготвят мексиканците от зелени домати.

Продукти:

  • 5-6 зелени домата
  • 1 зелена пиперка
  • 1 зелена люта чушка
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 глава лук
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. смлян кориандър на зърна
  • сол на вкус
  • 5-6 с.л. зехтин

Приготвяне:

Измийте доматите, цепнете ги леко и ги наредете в тава, покрита с алуминиево фолио или хартия за печене. Запечете ги в силна фурна, докато кожицата им покафенее. Оставете доматите да изстинат, обелете ги и ги накълцайте на ситно. По този начин накълцайте на ситно и чушките, чесъна и лука. Смесете всичко, подправете със сол, пипер и кимион, кориандър и зехтин. Сервирайте салцата като допълнение към студени меса, сирене или мексикански тортили, емпанадас, енчиладас и др.

Фрико 

а

 а

Рецепта от италианския север, типична за планинските райони, там, където скотовъдството и производството на сирене са били основен поминък. Първите източници за Фрико са още от 15-и век. Името на ястието се свързва със свети Ермакора, който днес е патрон на Удине. Историята говори, че свети Ермакора бил нагостен от местен овчар с парче полента и купичка цвик. Били бедни и гладни години. Той и домакинът му сложили цвика на огъня да го сгреят. Нямало какво да сложат в него освен изсушени корички от сирене. Те започнали да се топят и може би така възниква и първоизточникът на днешната вкусна рецепта. Сега всеки има свой вариант за Фрико, но най-популярният е с картофи и сирене.

Продукти:

  • 4 средни на големина картофа
  • 1/2 глава ситно нарязан стар лук
  • 1 с.л. зехтин
  • 400 г сирене тип кашкавал, ементал, гауда, грюер и други подходящи видове за разтапяне
  • 50 г настърган пармезан
  • черен пипер

Приготвяне:

Задължително ползвайте тиган с незалепващо покритие. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Задушете ги в тиган до омекване заедно с лука и зехтина като периодично разбърквате. След като добре омекнат, ги намачкайте с вилица, докато станат на малки бучици. Настържете сиренето на едро ренде. Добавете го към картофите и бъркайте, докато се стопи и смеси с тях. Подправете с пармезан и черен пипер и оставете за 1-2 минути да се запече. Обърнете ястието и от другата страна, като си помогнете с голяма чиния. Ако при готвенето се отделя много мазнина от сиренето, може да я отстраните. След като обърнете фрикото да се запече и от другата страна, го извадете в плоска чиния. Докато е още топло, разрежете на четири парчета и сервирайте. Колкото по-ароматни сирена ползвате, толкова по-вкусно ще стане фрикото. Традиционно се сервира с полента вместо хляб, но със салата е много свежо. Получава се вкусно ароматно ястие, което неустоимо се разтегля на конци, когато е топло. 

Сос Грибиш

а

 а

Популярен френски сос за риба, пиле и език, леко видоизменен от Йоли, като му е добавила хрян и зелен пипер, като така се омекотява, а същевременно става по-пикантен от пипера. 

Продукти:

  • 2 рохко сварени яйца
  • 2 с.л. люта горчица
  • 2 с.л. хрянова паста
  • 1 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.л. естрагон (пресен или сух)
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. настъргана лимонова кора
  • 3 ситно нарязани кисели краставички
  • 2 с.л. каперси
  • 2 с.л. маринован зелен пипер
  • сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Прибавете към яйцата горчицата и хряна и започнете да разбивате всичко с бъркалка, като добавяте зехтина на тънка струйка. След като получите хомогенен крем, сипете естрагона, краставичките, каперсите и зеления пипер. Разбъркайте и овкусете с лимон, сол и черен пипер. Съхранявайте соса в хладилник в затворен съд.

Пиле пиката

а

 а

Рецепта от италианската класика. Обикновено се приготвя с телешко и говеждо месо, но е популярна и с пиле.

Продукти:

  • 4 големи шницела от бяло пилешко месо (или 8 малки)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 с.л. брашно
  • 80 г масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава фино нарязан лук
  • 1 скилидка ситно накълцан чесън
  • 100 мл сухо бяло вино
  • 100 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • лимонов сок на вкус (от 1/2 или от цял лимон)
  • 4 с.л. каперси
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 1 лимон, нарязан на кръгчета

Приготвяне:

Овкусете шницелите със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашното и ги изпържете за кратко в половината от маслото и зехтина. Извадете ги в чиния. В същата мазнина задушете лука и чесъна до омекване. Гответе на слаб до умерен огън. Налейте виното и изчакайте няколко минути, за да се изпари алкохолът. Добавете бульона и лимоновия сок. Усилете котлона и изчакайте сосът да се редуцира до половина. Сложете каперсите, посолете и поръсете с черен пипер. Върнете месото в соса, кипнете за кратко и махнете от огъня. Добавете останалото масло, нарязано на бучки. Разклатете тигана или внимателно разбъркайте, докато маслото се стопи и уплътни соса. Сервирайте с лимонени кръгчета и гарнитура по ваш вкус. Да ви е сладко!