0

М оже да се случи на всеки – да се подхлъзне и да падне в ледена вода. Или просто да прекара известно време на вятър с мокри дрехи. Или да зъзне в минусови температури в стаята, за да не помпа сметката за тока.

Хипотермията е състояние, при което човек губи повече топлина, отколкото може да произведе и телесната му температура пада под 35°C. В такива случаи най-добрият вариант е потърпевшият да бъде хоспитализиран. Но при темпото, с което реагира спешната помощ у нас, може да се наложи да предприемете мерки, за да не се окаже, че е станало твърде късно.

И така, кои са симптомите, по които можете да разпознаете опасно понижение на телесната температура:

- Силно треперене. Това е първата, здравословна реакция на студа. Когато температурата спадне допълнително, треперенето може да спре и това е опасен сигнал.

- Промени в речта. Езикът и устните стават непохватни, говорът става неясен и мърморещ.

- Забавяне на дишането и сърдечната честота.

- Непохватност. Пръстите се огъват лошо, скоростта на реакцията намалява и координацията на движенията е нарушена.

- Нарастваща слабост. До сънливост. Просто искам да падна (седна, легна) и да се отпусна.

- Объркване Може да се прояви, например, така: човек не чува или отговаря на въпроси неподходящо. Или изведнъж започва да говори за събитие, което е напълно несвързано с това, което се случва около него.

- Загуба на съзнание.

Симптоми

Човекът, който замръзва, може да не разбере, че е в опасност. Причините за това са две:

Първо, симптомите на хипотермия се увеличават постепенно. Няма ясна граница, когато с увереност може да се каже: преди това студът беше поносим и безопасен, но сега положението става заплашително.

Второ, поради объркването, свързано с хипотермията, човек просто не е в състояние да оцени критично състоянието си. И често взема катастрофално решение да остане на студено, да го издържи.

Подценяване

Нормалната телесна температура на възрастен варира от 36,4°C до 37,6°C. Именно в този температурен диапазон протичат милиони химични процеси, които осигуряват здравословното функциониране на органите, тъканите и тялото като цяло. Когато температурата се повишава или пада, цялата тази химия се разпада.

Хипотермията настъпва по-бързо, ако човек е изтощен или дехидратиран.

Когато настъпи хипотермия, първото нещо, което се случва, е, че функционирането на сърдечно-съдовата и нервната система и белите дробове се нарушава. Ако не бъде предоставена навреме помощ, понижаването на температурата може да доведе до пълна сърдечна недостатъчност, спиране на дишането и смърт.

Помощ

Няма значение дали чакате линейка или сте решили, че можете без нея: правилата за първа помощ са едни и същи.

- Преместете жертвата (или преместете себе си, ако мислите, че сте хипотермични) на топло място. Например на закрито или в топла кола. Движете се бавно и внимателно.

- Ако не е възможно да останете на топло, осигурете защита от студа. За предпочитане от всички страни. Използвайте клони или дрехи, за да изолирате тялото от земята. Покрийте го с нещо топло и ветроустойчиво. Особено важно е да изолирате шията и главата, като оставите открито само лицето.

- Ако дрехите ви се намокрят, внимателно ги свалете. Заменете сухото или просто вземете топли одеяла.

- Започнете да възстановявате нормалната телесна температура. Това може да се направи с топли сухи компреси (грейка, електрическо одеяло, бутилка топла вода, увита в тънка кърпа). Като начало направете компреси на врата, гърдите или слабините, но не и на крайниците.

- Дайте (или изпийте) нещо топло и сладко на жертвата. Идеален е чай или компот от термос, но в никакъв случай греяно вино или други алкохолни напитки.

- Следете дишането. Ако се появи хипотермия, то може да спре по всяко време. В този случай е необходимо околните да са в готовност за извършване на изкуствено дишане и компресия на гръдния кош.

Избягвайте

- Бързото движение може да доведе до проблеми с кръвообращението и сърдечен арест.

- Не масажирайте и разтривайте тялото - по същите причини.

- Не слагайте топъл компрес върху ръцете или краката. Това ще направи кръвния поток по-активен и студената кръв ще тече към сърцето и другите вътрешни органи, като допълнително ще понижи температурата им.

- Твърде бързо повишаване на телесната температура е опасно затова - без горещи бани! Рязкото загряване ще доведе до ненужен стрес върху сърдечно-съдовата система и не е сигурно, че сърцето може да се справи с него.

- Даже да имате неудържимо желание да си пафнете, пушенето на цигари и пиене на алкохол при хипотермия са вредни. Те затрудняват поддържането на топлина.

Предпазване

- Следете прогнозата за времето и се опитайте да не ходите дълго време, ако навън е мразовито. Пазете се дори при температури под 10°C, които са придружени от висока влажност и вятър.

- Облечете се подходящо за времето. В идеалния случай използвайте принципа на многослойност. През студените дни носете три ката дрехи. Първо, тънко термо бельо, което премахва излишната влага и запазва топлината. След това дебел, но дишащ среден слой, като поларен суичър. Връхни дрехи - изолирано яке или пухено яке.

- Не пийте алкохол, за да се сгреете. Дори и лекото опиянение е сигурен начин да пропуснете опасните симптоми на хипотермия. Освен това алкохолът разширява кръвоносните съдове и тялото губи топлина по-бързо.

- Бъдете особено внимателни, ако принадлежите към рискови групи. Най-лесно хипотермични са възрастните хора, хората с недостатъчно телесно тегло, както и тези, които имат определени заболявания - хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза), диабет, тежък артрит, болест на Паркинсон, наранявания и увреждания на гръбначния мозък, инсулт. Хората, които приемат определени лекарства, като антидепресанти, антипсихотици (невролептици),болкоуспокояващи и успокоителни, също са изложени на риск.

- Пазете децата от студа. Внесете ги в топла стая веднага щом започнат да треперят - това е първият знак за предстояща хипотермия. Обличайте бебета и малки деца един слой по-топло, отколкото бихте направили при същото време вие. Не оставяйте детето си да спи на балкона или в стая с температура под 10°C.

Научете се да разпознавате и да реагирате незабавно на симптомите на хипотермия. Това ще ви помогне да сте здрави както вие, така и хората около вас.