0

Т ой е на 100 години, тя е само на 96, но твърдят, че едва сега са изживели най-щастливите си дни от живота, когато се венчаха като крале.

А специална почит им засвидетелстваха двама президенти – Макрон на Франция и Байдън на Щатите, които превърнаха част от празненствата за десанта в Нормандия в специална сватбена вечеря.

Символ

Преди това обаче столетниците ги венча кметът на Карентан-ле-Маре – едно от градчетата, където се провеждаха мащабните чествания покрай десанта на съюзническите войски в Нормандия през 1944 г. 100-годишният американски ветеран от десанта Харолд Терънс се врече във вечна любов на 96-годишната французойка Жана Сверлен и то точно в градчето, където преди 80 години неговата военна част стъпва на брега на Нормандия за голямото и така дългоочаквано откриване на Западния фронт срещу Хитлер.

100-годишният мистър Терънс е облечен в светлосин костюм. Той влиза в тържествената сватбена зала на кметството в Карентан-ле-Маре под аплодисментите на семейството и приятелите. Облечена в тоалет от розов сатен, булката Жан Сверлен влиза под звуците на хита I Will Always Love You на Уитни Хюстън. Невестата и младоженецът се прегръщат, олюлявайки се от вълнение. "Oui!" - мадмоазел Сверлен каза на френски, когато кметът Жан-Пиер Льоньор я пита дали желае да вземе Терънс за свой съпруг. И всички избухват в бурни ръкопляскания.

Самата венчавка в кметството минава пред ограничен кръг от близки хора на двойката. Градоначалникът ги черпи с избрано шампанско. Естествено политиците намериха и още символно значение на събитието. „За нас е голяма чест, че г-н Терънс избра да се ожени тук, в Карентан, където през юни 1944 г. се проведе срещата на съюзническите войски от десанта, пристигнали от бреговете на щатите Юта и Омаха“, каза кметът Жан-Пиер Льоньор.

Двамата се венчават на 8 юни, а по-късно са поканени на специалната вечеря в Елисейския дворец, на която президентът Макрон посрещна президента Джо Байдън и другите официални лица. Наоколо пресъздават части от десанта, гайдари свирят бойни маршове, а всичко изглежда като едно време, чуват се песни от преди 80 и повече години, свири духова музика.

Наздраве

На тържествената вечеря за празненствата в Нормандия Макрон дори произнася специална наздравица за 100-годишните младоженци. Френският държавен глава заявява: „Поздравления за младоженците! Град Карентан бе щастлив да бъде домакин на вашата сватба, а ние - на вашата сватбена вечеря“.

Пред медиите след това кметът на Карентан, Жан-Пиер Льоньор, обявява, че всъщност сватбата е символична, защото по закон той няма право да бракосъчетава жители, които не са от неговото кметство. И допълва, че и булката, и младоженецът са жители на щата Флорида, затова винаги могат да оформят официалните документи. Но за него като кмет е важно, че е свързал две обичащи се сърца. Кметът е произнесъл клетвените декларации на английски, но и двамата младоженци са произнесли заветното Qui („да“) на френски.

Щастливата невеста Жана Сверлен обявява пред медиите, че много харесва как нейният Харолд се целува. „Той е мъжът, който ме е целувал най-хубаво! Не си мислете, че такива неща като пеперуди в стомаха са само за младите – и ние също ги изпитваме, дори в по-голяма степен!“ А Терънс добавя: „Няма любовна история – реална или измислена, която да е по-добра от нашата!“

История

След Втората световна война Терънс се жени по любов за първата си съпруга Телма. С нея прекарва 70 години брачен живот и двамата отглеждат три деца. Но през 2018 г. Телма издъхва. През 2019 г. Харолд Терънс е награден с Ордена на френския Почетен легион от президента Еманюел Макрон като проявил се по време на нормандския десант.

През 2021 г. приятел запознава Терънс със Сверлен. Тя се оказва изключително харизматична жена. Жана или Джийн, както я нарича понякога нейният 100-годишен американски възлюбен, също е овдовяла. Двамата твърдят, че се влюбили един в друг от пръв поглед. И оттогава са неразделни на практика. Жан се премества да живее при любимия в Бока Ратън, Флорида „Тя осветява живота ми, тя прави всичко по-красиво. Тя прави така, че всеки един миг от живота си струва да се живее пълноценно и без да съжаляваш. Едва сега открих истинското щастие“ - каза Терънс пред медиите във Флорида. "Той е красив и се целува добре", хвали го Жана Сверлен.

Любов

И двамата младоженци казват, че тяхното водещо мото в живота винаги е било „Правете любов, а не война“. Харолд Терънс заявява: „Моята религия е любовта!“ Той казва, че винаги е учил семейството си "просто да обича". „Никога не напускам къщата си, без да се сбогувам с децата си и да ги целуна, винаги, от деня, в който са се родили до днес.“

"Чаках 96 години, за да намеря правилния мъж, и сега имам сватба, каквато могат да си позволят само кралски особи" – с гордост изтъква Жана Сверлен преди церемонията в Нормандия. „Чувствам се отново млад“, от своя страна подхваща окриленият от любов Терънс. "Това е най-хубавото време от целия ми живот."

Мечти

Бил Терънс – синът на 100-годишният младоженец, казва, че семейството във Флорида не знаело „дали баща им ще е жив и достатъчно здрав, за да пътува до Франция за годишнината от десанта, както правеше редовно в миналото“. Но окриленият от любов Харол Терънс заявил, че се чувства добре. „Искам да се оженя там за моята Джийни“, казал таткото на сина си. „Всички смятахме, че това е малко или повече лудост, но го подкрепихме и ето ни тук. Татко винаги е бил мечтател, мечтае за големи неща и понякога ги постига.“

Сватбата се превръща в истинска атракция не само за Карентан-ле-Маре. Ан-Мари Руфие, 66-годишна местна жителка от Нормандия, нарече сватбата "уникално събитие". „Това също е начин да благодарим на този човек, който помогна за освобождаването на Франция“, казва тя. А 69-годишният Пиер льо Губеи каза пред медии, че за нищо на света не би пропуснал тази сватба. „Това е силен символ“, заявява Пиер, добавяйки, че по някакъв начин ветеранът „се жени не само за Жан, но и за Франция“.

Филип Таубман, зетят на Сверлен, е възхитен от празненствата и ги определя, че се случват „само веднъж в живота“. „Това доказва какво представлява животът и колко винаги може да ни изненада, трябва да му се радваме, докато можем“, възкликва той.