0

Р оманът „Момичето от Техеран“ на Марджан Камали (издателство „Емас“) ни повежда на емоционално пътешествие в Иран.

Техеран от началото на 50-те години на миналия век, колоритен, противоречив, прогресивен и традиционен, пропит с история, с аромати, с мечти за промени и за ново бъдеще. И двама млади - Роя и Бахман, преизпълнени с мечти и надежди. Тя прелива от любов към книгите, а той вярва, че може да промени света. Между тях пламват дълбоки чувства и двамата искат да поемат заедно напред в живота, но съдбата им е предвидила друго, както и на цялата страна… Така Марджан Камали умело ни повежда през континенти и десетилетия, следвайки живота на Роя - една жена, решена да продължи напред и приела, че миналото завинаги живее в теб, но ти не трябва да живееш в него.

Още за сюжета: Техеран е разтърсен от политическа несигурност и обзет от напрежение, но тийнейджърката Роя намира уют в малката книжарничка на любезния господин Фахри. Там, сред отрупаните с книги и с бурканчета мастило етажерки, се крие повече магия, отколкото някога е очаквала да докосне.

Възрастният книжар запознава любимата си клиентка с друг свой любим клиент – младеж на име Бахман. Той споделя любовта й към поезията на Руми и жадува за правда, и сърцето на Роя е обречено. Между тях бързо разцъфва истинска, дълбока обич, а книжарничката на господин Фахри се превръща в техен пристан и обично място в цял Техеран. Но в навечерието на тяхната сватба, когато Роя и Бахман трябва да се срещнат на градския площад, избухват размирици – извършен е бил държавен преврат, който ще промени бъдещето на Иран. Роя чака своя Бахман, но той така и не се появява. Седмици наред младата жена опитва да се свърже с него, но без резултат. Принудена да продължи напред, тя завършва университет в Калифорния, създава семейство с друг мъж...

Докато един ден, десетки години след съдбовната им раздяла, животът не я среща отново с любимия от младостта. Ще получи ли Роя отговор на всички въпроси, които са я преследвали през целия й живот, а най-вече – как Бахман е успял да я забрави?

Марджан Камали е родена през 1971 г. в иранско семейство в Турция. Като дете Марджан живее заедно със семейството си в Иран, Кения и Германия, докато не се установява в САЩ през 1982 г. Получава бакалавърска степен по английска литература от университета „Бъркли", след което продължава да учи в университета „Колумбия", както и в Нюйоркския университет. Днес тя живее с мъжа си и двете си деца в покрайнините на Бостън.
„Момичето от Техеран" е вторият й роман, преведен на над 20 езика.