0

Ш отландец раздра гърлото си, докато се опитваше да сдържа кихането си. Според публикацията в The Sun това оставило 0,08-инчова дупка в гърлото му.

Инцидентът станал по време на шофиране. Човекът се притеснявал да не загуби контрол над волана и затова се напрегнал да не избухне. Според д-р Расад Нисиров от университета в Дънди случаят трябва да служи като предупреждение към хората да не се опитват да задържат кихането си. „Не трябва да потискате кихането, като стискате носа си и държите устата си затворена, тъй като това може да причини перфорация на трахеята“, казва той.

Шофьорът от Шотландия страдал от алергичен ринит и имал проблеми с дишането. Най-вероятно силното кихане е причинено от прашец или друг елемент, подразнил носа му.

Рентгенова снимка разкрива, че пациентът има хирургичен емфизем – явление, при което въздухът навлиза в най-дълбоките тъкани под кожата. Лекарите решили, че не се нуждае от операция, но го наблюдавали в болницата в продължение на два дни, за да се уверят, че нивата му на кислород са стабилни. След това го изписали с болкоуспокояващи.

Известни са ситуации, при които потискането на кихането е довело до спукани тъпанчета, както и до мозъчна аневризма – това състояние от своя страна пък може да доведе до инсулт.

Кихането е естествена реакция на носната лигавица. Това действие означава реакция на дразнители, които влизат в ноздрите, като прах. Обикновено човек киха 2-3 пъти - това е достатъчно, за да премахне източника на дразнене.

Освен това кихането е симптом на различни заболявания – астма, грип или настинка. По време на акта на кихане е по-добре да не покривате устата си с ръка, в противен случай всички микроби ще останат върху нея. Лекарите препоръчват използването на салфетки или носни кърпички за еднократна употреба.

Автор: Цвета Дилова