0

О твличането на бъдеща невеста е сложно и комично занимание. Особено когато в него се набъркат образи като Юрий Никулин

„Кавказка пленница или новите приключения на Шурик“ е любима съветска комедия на по-старото поколение, с много свежо чувство за хумор и талантливи актьори. Мнозина си спомнят епизода, в който пленницата Нина (Наталия Варлей) решава да дразни похитителите си и лакомо, на инат, изяжда цялата храна, която й носят. Пренасяме се в атмосферата на филма, чиято премиера е на 1 април 1967 г. в Москва. Режисьор и сценарист е Леонид Гайдай, а заедно с читателите на „Златно време“ чаровната Нина похапва плоски питки с пълнеж, които руснаците наричат лепешки. Ето как да си ги приготвите у дома.

Продукти: 

Брашно (300 гр. - за тестото; 110 гр. - за плънката) 410 гр.

Масло (40 гр. - за тестото; 75 гр. - за плънката) 115 гр.

Захар (60 гр. - за тестото; 65 гр. - за плънката) 125 гр

Ванилова захар (10 гр. - за тестото, 8 гр. - за пълнежа) 18 гр

Яйца - 2 бр. (на едното се отделя жълтъка за намазване)

Краве мляко (топло) 85 мл

Щипка сол

Растително масло - 0,5 суп. лъжица

Мая (суха) 4 гр

Приготвяне:

Първо се заемаме с тестото. Добяваме към топлото (но не горещо) мляко 0,5 ч.л. захар, маята и 2 с.л. л. пресято брашно. Разбъркайте добре и покрийте със стреч фолио. Оставете на топло място за 40-50 минути.

През това време в друга купа смесете цялото яйце и белтъка от другото, захарта за тестото (обикновена и ванилова), солта и размекнатото масло. Разбъркайте с лъжица и постепенно добавете останалото пресято брашно. Омесете тестото в купата и след това с ръце върху набрашнена работна повърхност.

Поръсете с растително масло и месете тестото около 10 минути, докато стане гладко и еластично. Оформете на топка, поставете в купа, намазана с растително масло, покрийте с прозрачен капак от тенджера или с кърпа и оставете на топло за един час да втаса. След това премесете тестото отново и го оставете да престои на топло място за около 7-10 минути. 

За плънката добавете към размекнатото масло обикновената и ваниловата захар. Разбъркайте. Добавете пресятото брашно и омесете сместа така, че да стане на трохи.

Готовото тесто разделете на 3 части, всяка оформете на топка и оставете за още 10 минути. Разстелете всяка топка с ръце или леко с точилка в плосък кръг, намажете обилно с масло и поставете пълнежа отгоре. Съберете и запечатайте с пръсти краищата на тестото.

Обърнете питката с „шева“ надолу и я оформете с ръце на фитил (руло) руло с дебелина 4–5 мм. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене. Направете това с всички питки и ги оставете да „почиват” за десетина минути.

С вилица нарисувайте по цялата дължина малки кръстосани ленти отгоре, намажете питката с жълтък (може по желание да го разбъркате с малко вода или с олио) и поставете в предварително загрята на 190°C фурна за 15 минути, докато питките поруменеят.

Резултатът е неустоимо вкусна питка, от която няма да може да се отлепите, дори да срещнете Шурик. Кому са нужни герои, когато има лепешки?