„Убийте ме. И ме засипете с пръст”, нарежда театрално майка Сание от сериала „Ти разкажи, Черно море”.
След драматично издирване в гората, синът й Тахир се връща с „чуждата жена” Нефес, докато тя се опитва да го ожени за друга. Тахир не се церемони: „Отдръпни се, майко!”.
Непокорният син прекрачва прага с малкия Ийт на ръце. След него върви съпругата на брат му - Асие. Тя се обръща към свекърва си и с най-милото изражение на лицето я пита: „Как я обичаш халвата, майко?”. Това оставя Сание без думи. Но след като се окопитва, тя напевно се оплаква: „Ето, и тя е готова да ме погребе”.
Вместо да спорите със снахата, както прави Сание, можете да й запушите устата с лакомство. Кой е казал, че халвата е само за помен? Може да си я хапнете заедно – свекърва и снаха като първи приятелки, за следобедна закуска. А ето как да я приготвите.
Необходими продукти
125 г масло
1 чаша брашно
2 с.л орехови или други ядки
200 г захар
½ чаша вода
1/2 чаша мляко
Приготовление:
1. Първите два процеса се извършват паралелно. Сложете маслото в тиган с дебело дъно, сложете го на бавен огън.
2. В малка тенджера смесете захарта с водата и млякото. Оставете да заври и оставете да къкри 3-4 минути на слаб огън, като разбърквате, за да се получи гъст сироп.
3. Пуснете ядките в разтопеното масло. Наситнете ги малко с нож, но не на трохи. Изсипва се пресятото брашно.
4. Обърквайки бучките с шпатула, запържете масата до светло златисто кафяво.
5. Вече можете да свалите млечния сироп от котлона и да започнете да го добавяте в тигана.
6. Изсипете на малки порции, като непрекъснато разбърквате. Трябва да получите хомогенна маса.
7. Сега можете придадете на халвата всякаква форма и да украсите по ваше желание.
Кристи Красимирова