0

В дългия списък от неразкрити убийства при показни екзекуции в годините на прехода присъства и едно не много популярно, но изключително важно и знаково. 

Това на дискретен бизнесмен, познат само в определени среди. Става въпрос за Тодор Толев, наричан Бялата лисица.

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Ликвидираха в леглото похитител от бандата на Тимур!

Смятан е за сътрудник на службите преди 10 ноември 1989 г., близък до изгонения от България руски олигарх Майкъл Чорни и свързван с фирми, близки до политици и бивши борци. Тайнствен и многолик.

Престъплението

16 юни 2003 г., 9,10 ч. 59-годишният Тодор Толев върви към офиса си на столичната ул. „11 август” 40. Срещу него бавно се движи старичък червен „ФИАТ Уно”. Изведнъж от колата отекват изстрели. Толев е улучен в гърдите и врата с четири куршума. Пада и умира на място. 

Огледът на местопрестъплението

 Огледът на местопрестъплението
Архив

Съседка от втория етаж на къщата разказва по-късно пред разследващите, че малко преди убийството чула бизнесмена да говори високо, все едно се кара с някого. Събеседникът му бил мъж, вероятно някой от служителите във фирмите му.  

Неуспешно

Месец преди убийството Толев е прострелян в окото и се движи с превръзка. За неуспешния опит за убийство потвърждават от полицията и допълват, че няма информация да се е занимавал с нелегална дейност. Неофициално се твърди, че Толев е бил в близки отношения с началници в МВР, както и с политици.

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Ликвидираха черешовия бос, докато чете вестник!

Съседи на офиса му твърдят, че не са виждали познати лица от политиката да идват там, но Толев имал вид на човек с мощни покровители. Описват него и близките му като възпитани и неконфликтни хора. Бил женен, с една дъщеря, омъжена и живеела в Испания.

Началото

Преди 1989 г. Толев работи в киноцентър „Бояна”, а по неофициална информация е бил агент на ДС по линия на интелигенцията. Запознати твърдят, че дълги години той е човекът в сянка на Майкъл Чорни в България. Двамата работели с израелска компания, която продала билинг-системата на „Мобилтел“. Това е софтуер, който следи стриктно телефонния трафик на компанията, регистрира кой на кого се обажда, времетраенето на разговорите и тяхното остойностяване.

Оператори

Дълги години Толев работи в сферата на телекомуникациите – първо в БТК, после в първия частен мобилен оператор „Цитрон”. След това търгува с GSM апарати. Твърди се, че е имал близки контакти с Красимир Стойчев и Стюарт Каралян, които продават мобилния си оператор на Чорни.  

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Царя на рапаните взривен от руснаци!

Основният официален бизнес на Толев е търговията с импулси и производството на цигари във фабриката му в Харманли. Неофициално обаче въвел у нас “набиването на импулси”, намесил се и в сериозни контрабандни канали за цигари, контролирани от бивши офицери на Държавна сигурност.

Пачки 

Състоянието си Толев натрупва през 1994-1995 г., когато при едно пътуване до Израел открива златната мина на импулсните телефони. Пръв въвежда секстелефоните и игрите с добавена стойност по телефона. 

26 ГОДИНИ СЛЕД РАЗСТРЕЛА: Продадоха родната къща на Карамански!

Толев има участия във фирми за търговия на едро с горива и петролни продукти. Бил съдружник и във фирми с бивши полицаи, в дружества на червени политици. След убийството му почти всички съдружници започват да обясняват, че компаниите всъщност не са развивали дейност след регистрациите си. Има и такива, които заявяват, че познават Толев като „коректен бизнесмен” и никога не биха допуснали, че ще бъде убит. Масовото дистанциране от Толев не помага на разследването.

Версии

Криминалистите работят по 4 версии за престъплението, но никоя не е доказана. След убийството от полицията твърдят, че няма информация Толев да се е занимавал с контрабанда на цигари или друг нерегламентиран бизнес, но се проверява връзка с производство на нелегални цигари. Подозренията, че освен официалната марка „Европа” в Харманли се произвеждат и фалшиви популярни западни марки цигари, не са доказани. 

Версията е издигната заради подозрение, че се извършва „подмяна” на хората, свързани с бившата ДС, които контролират основните контрабандни канали в страната. Разследването на близките контакти на Толев с Филип Найденов-Фатик не води до нищо. 

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Мистериозната смърт на шофьора на Фатик!

Повечето от фирмите на Толев са регистрирани на ул. „11 август” 40, където той живее преди да се премести в луксозно жилище на ул. „Московска” 37, до сградата на Столична община.  

Три дни след поръчковото убийство тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов съобщава, че има заподозрени, но доказателства не са намерени и то остава неразкрито. Не са открити нито оръжието на престъплението, нито автомобилът, от който е стрелял килърът, още повече извършителят и поръчителят. Полицаи разказват, че Толев се е представял за бивш служител на МВР, но никой не го потвърждава в хода на разследването.