0

Е дна банда всява ужас по българските магистрали у  чуждестранните шофьори преди години. 

Полицията има информация за нея и всячески се опитва да я неутрализира. Заради въоръжени грабежи над чужденци в страните от ЕС се разпространяват карти на България с черни черепи. На тези материали пише: „Не пътувайте през България, ще ви оберат“. Преминаването през страната на чуждестранни шофьори става предизвикателство и изпитание за тяхната безопасност. Магистралните бандити нападат бързо и прецизно, действат светкавично и са много опитни и неуловими.  

Това продължава няколко години в началото на века и особено интензивно през есента на 2009 г.    

Нападение

14 декември, малко след полунощ на магистрала „Тракия“ край Вакарел. Тъмен „Опел“ със светеща полицейска лампа на таблото застига пътуващо в посока Турция Ауди Q5. Зад волана е турски гражданин с германски паспорт. В джипа му се качват двама въоръжени мъже с полицейски униформи, маски и автомати в ръце. С бой те му вземат парите – около 5000 евро, слагат му белезници и го изхвърлят в полето край магистралата. Джипът му запалват малко по-навътре в гората.

Шанс 

На връщане от акцията бандитите са засечени от полицейски автомобил, тъй като има сигнал за отвлечен турски гражданин. Шофьорът на опела не се подчинява на сигнала да спре, а от него е открита стрелба по патрулката с автоматично оръжие. Полицаите отвръщат на огъня. Шофьорът на колата е прострелян, губи контрол и се блъска в мантинелата. Оказва се, че това е 38-годишният Димитър Митрев, известен с прякора Богровеца. Убитият е с полицейски маска и униформа, с пистолет с патрон в цевта, до него има белезници и две радиостанции. Мъжът е криминално проявен, регистриран е за притежание на наркотици, взрив и незаконно оръжие и боеприпаси. През 2005 г. Митрев е задържан, но съдът го освобождава поради липса на доказателства.

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Разстреляха бившия волейболист Къро Дебелия пред кръчма!

Според оперативни данни на полицията той е част от т.нар. банда на Крокодилите, за която има сигнали за десетки грабежи на чужди и наши бизнесмени по сходен начин. Криминалистите ги описват като агресивни, безскрупулни и много добре подготвени. 

Издирване

Започва издирване на съучастника или съучастниците на Митрев, които са успели да избягат. Мобилизирани са жандармерията и следови кучета. Търсят се Емил Милев-Кроки, брат му Евгени Милев-Гейзо, за които се смята, че са босовете на „Крокодилите", както и членът на бандата Калоян Бацов. Полицията предупреждава, че бегълците са въоръжени с автомати. Операцията не е неуспешна, коментират от МВР и допълват, че въпреки надупчената патрулка няма убит полицай, а ограбеният турски гражданин е в сравнително добро състояние. „Текат оперативно-издирвателни действия за локализирането и задържането на останалите членове на тази престъпна група, която е изключително опасна, агресивна“, заявява тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов. Почерк 

Според разследващите методът на бандата на Крокодилите е идентичен при всеки удар. Чакат нощем край отклонения за магистралата или черни пътища. Спират жертвите си със светещи полицейски лампи, въоръжени са с автомати. Често ползват полицейски униформи или дрехи, които  приличат на  тях и имат надписи „Полиция“. Проверява се версията, че бандата на Крокодилите има свой човек на ГКПП „Калотина“, който подава информация за бъдещите им жертви. Обикновено те пътуват за Турция и носят доста пари в себе си. Още през 2004 г. Крокодилите са задържани за нападения над чужденци, но вината им не се доказва.  

Други жертви 

На 22 юни 2009 г турско семейство е нападнато и ограбено на магистрала „Тракия“. Тогава от автомобил слизат двама маскирани с черни дрехи без знаци и надписи по тях, и  въоръжени с пистолет и автомат "Калашников". Те поставят белезници на 47-годишния мъж и децата му и ги отвеждат  около 500 м южно от с. Гранит, където ги завързват за метален стълб и ги ограбват. Автомобилът им е опожарен на около 500 м от мястото, където са завързани. 

През октомври с.г. пък 42-годишен турски гражданин пътува от Германия за Турция със спътник. 20 минути след като влизат у нас през „Калотина“ са притиснати от автомобил, който прилича на полицейски, но е с кръгъл син буркан. Шофьорът спира на подадения сигнал, след което е ударен с пистолет по главата. Вземат му парите – 6500 евро, както и тези на спътника му, и златните им верижки и гривни. Завързват ги за дърво, палят колата им и бягат. 10 дни преди двамата мъже да бъдат нападнати, по същия начин са ограбени четирима македонци, които олекват общо с близо 30 000 евро. Чужденците са изоставени на 8 км от магистралата, до язовир. 

Разследването 

Издирването на Крокодилите след смъртта на Богровеца първо зацикля, а по-късно не се доказва участие в грабежа край Вакарел. През 2010 г. Евгени Милев-Гейзо е арестуван при влизането му в страната. Според неговите твърдения той бил в Германия и там разбрал от интернет, че е издирван.  

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: 20 г. след покушението срещу кума на Главния щерката му роди внучка! (СНИМКИ)

Брат му Емил Милев-Кроки е задържан при спецоперация едва в края на ноември 2013 г. Срещу двамата се води дело за друг обир през 2004 г., по което са оправдани поради липса на доказателства.
През април 2020 г. Емил Милев и още двама са окончателно осъдени от ВКС на 17,5 г. затвор по обвинение за въоръжен грабеж на банков клон в столичния кв. „Люлин“ през март 2010 г.. - отмъкнати са над 136 хил. лв. от инкасо.

Мустафа Гюмюш: Щяха да ме убият

Щяха да ме убият, разказа пред PRO.BG турският гражданин Мустафа Гюмюш, жертвата край Вакарел. 

„Карах бързо, но те ме догониха. Сложиха полицейски буркан и ме отбиха вдясно. Слязоха мъже с маски. Веднага разбрах за какво става въпрос. Исках да им дам всичките пари, които имах, за да не ме закачат. Те обаче веднага започнаха да ме бият. Свалиха ме от колата и ме повалиха на земята. Сложиха ме между двете коли и ме ритаха и удряха. След това съм загубил съзнание", споделя Гюмюш. Той идва в съзнание минути по-късно. Оказва се, че е на друго място. Там следва нова порция побой. "Сложиха ми белезници. Не успях да се изправя. Удряха ме по главата“, казва жертвата. Той вижда как единият от тях отваря багажника на джипа му, хвърля пакетче вътре и той лумва. Тръгват си с парите и телефоните му. Мустафа върви километри, докато намери светлинка. Приютява го семейство, което сигнализира в полицията.