0

Д имитър Рачков признава, че първо се научил да язди магаре, а после кон, и то звезда от филма „Хан Аспарух“.

„Ако трябва да съм честен, първо се качих на С-класата – магаре. Това се случи в родното място на майка ми – Твърдица, още когато бях ученик. Дядо ми ме качи да яздя магарето от лозето към вкъщи през махалата. Това остави траен спомен както у мен, така и у ромите“. Така разказва Димитър Рачков пред сп. „Езда“.

НА КРИЛЕТЕ НА ЛЮБОВТА: Бившата на Рачков се окичи с диамант! (ВИДЕО)

И пояснява: „На кон се качих за първи път през 2000 година, когато снимах игралния филм „Занаятът на оръжията“ (б.р. на италианската легенда Ермано Олми). Там за две седмици трябваше да се научим да яздим, което е практически невъзможно. Впоследствие се успокоих, защото разбрах, че всъщност искат от нас да се научим в основни линии, което е съвсем друго нещо. По време на обучението преминах през куп перипетии. На първата езда ми зачислиха кон на преклонната възраст от 23 години. Роко – истински ветеран, сниман в „Хан Аспарух“. Той бе изключително добродушен и печен кинаджийски кон, но на втория ден, когато попитах къде е моят приятел Роко, ми казаха, че е много уморен. Така възседнах 7-годишния Сенатор. Естествено в този толкова ранен етап от обучението конят бе завързан на корда. Което обаче не му попречи в един момент рязко да вдигне задницата си! Тогава последва светкавична реакция – за части от секундата си бях извадил краката от стремената и бях скочил на три метра от коня. Инструкторите ми казаха, че това било най-бързата реакция, която са виждали през живота си. След тази случка имаше много дълги уговорки, в които аз твърдо отказвах да се кача отново на кон. Но все пак обучението ми приключи на 18-годишния Гаспар – сляп с едното око. С него вече нямаше инциденти и в крайна сметка получих така необходимата ми основа в изкуството на ездата“.

Рудолф

Преди години бизнесменът със склонност към шоубизнеса Петко Димитров се сдоби с отлично животно, носещо аристократичните имена Рудолф фон Марш. Това била детската му мечта и при първа възможност я изпълнил. Един от незабравимите му спомени е как плуват заедно с коня в дълбока вода. „Бяхме с Тихомир, мъжа на Яна Маринова, чийто кон е брат на моя по баща. Няма такова изживяване. Невероятно е и да си на гърба на животното, докато е във водата и плува - без седло и се държиш единствено за гривата му. Това са неща, които се помнят цял живот.“ Расовият жребец на Петко участвал и в няколко филма и се превърнал в истинска кинозвезда, която всеки може да види на екрана. Сред кинохитовете са сниманите у нас „300: Възходът на империята“, „Конан Варварина“ и „Александър“ на Оливър Стоун. В последния го яздила самата Анджелина Джоли, която играе ролята на Олимпия - майката на великия древен пълководец.

Тези дни, тъкмо преди страстите и кушиите за Тодоровден да ни завладеят, бившият футболист и настоящ бонвиван Благой Георгиев – Джизъса, се пусна на снимка на кон из социалните мрежи. Направи го тайнствено, докато феновете му се чудят дали все още ходи с Ивана Главчева или двамата не са съвсем заедно. В последните седмици дъщерята на Ванко 1 не се появява из социалните мрежи заедно с Джизъса, но това не означава, че двамата съвсем са се намразили.

Дизайн

Може би най-добра от шоубизнеса в язденето е екстравагантната дизайнерка Мира Бъчварова. Тя не просто има добра школовка върху седлото, а се справя отлично и с джигитовката, обучавана от майстори в ездата – световните шампиони Синбекови. Бъчварова от години пуска и колекции за ездачи и най-вече за ездачки в типичния й стил, носещ ексцентричност и блясък. Диляна Попова – модел, актриса, майка на сина на Асен Блатечки и всестранно развита личност, също преди време се пробва и то с успех в дизайна на дрехи и аксесоари за езда. Платове са доставени от Швейцария и Франция, а италианска фабрика изработила моделите. Самата Диляна също обича да общува с конете, а не само с ездачите им. Тя разсъждава: „Когато имаш човек в кадъра, снимката е по-ангажираща. А когато имаш 400-килограмов кон, настъпил този човек, снимката е още по-добра и ангажираща.“

Ето го човекът, който помогна много на Анелия и Мира Бъчварова! (ВИДЕО)

Състезателката по езда и автомобилизъм, манекенка и „Мисис България“ Екатерина Дунева често става лице на модните колекции на дизайнерите за езда, а после и сама направи собствена заедно с Александра Арабаджиева. Тя си спомня за инцидент, когато заради нейна грешка конят е паднал от препятствието и Катя си счупила крака. После й било трудно да язди отново животното, но двамата постепенно преодолели страха си един от друг и дори станали шампиони.
Като говорим за шампион обаче, няма как да не споменем Калина, дъщерята на Симеон Сакскобургготски, която е професионален състезател и дори оглави националния ни отбор по езда. В този ред някои причисляват и Йони Максимова, която също е отличен състезател и е един вид любимка на аристократичното семейство. Тя стана популярна, когато направи атрактивно състезание на кон срещу мотоциклет.

Цеци Красимирова, която в последно време обича да се снима как стреля с различни форми на огнестрелно оръжие, е от майсторките на ездата у нас. Демонстрирала е и как язди, без да държи яздите или седлото с ръце.

Вихрогон

Повечето актьори у нас по един или друг начин яздят, професията им го изисква. От най-запалените е актрисата и певица Нона Йотова. Преди време тя изненада народа в центъра на София, препускайки с кон. Но не беше за снимките на филм, а за пропаганда на идеи и част от предизборна кампания. Йотова е майсторка на ездата.

Повечето певици също добре се справят с ездата поне пред камера. Колегите им също се стараят. Така преди време Валентин Велчев показва добри умения в язденето. Той е на рожден ден на Мая Нешкова, изпяла хита „Конче вихрогонче“. Празнуват на конната база във Войняговци. Близначките на Мая – Весела и Йоана, имат кон там. И като разбрали, че Вальо е добър в ездата, му отправят предизвикателство да язди техния кон. Речено-сторено. Момъкът има опит с конете от малък, когато е яздел при баба си в Криводол. „Голям кеф е винаги“, каза пред “Телеграф” певецът.