0

Т я определя професията си като мъжка. Вярно, не тества състезателни автомобили и не бръмчи с флекса – най-тежката апаратура, с която борави, е фотокамерата. Оказва се, че крехко момиче като нея има доста предимства, когато насочи обектива, за да заснеме някой и друг еротичен кадър в подходяща обстановка.

Тя определя професията си като мъжка. Вярно, не тества състезателни автомобили и не бръмчи с флекса – най-тежката апаратура, с която борави, е фотокамерата. Оказва се, че крехко момиче като нея има доста предимства, когато насочи обектива, за да заснеме някой и друг еротичен кадър в подходяща обстановка.

Дамите много по-лесно успяват да се отпуснат и да позират пред нея, без да се притесняват, че партньорите им, за които обикновено са предназначени снимките, ще ревнуват. Със своите честни зелени очи Камелия Атанасова е в състояние да предразположи и господата, които също не липсват в обсега на нейната камера. Да, търсят я и мъже, които поръчват еротичната сесия за нежната си половинка или за някой много специален приятел... Ками обаче предпочита да нарича изкуството си не еротична, а портретна фотография. Е, с лек еротичен привкус...

Покрай уменията на своя баща Камелия открива страстта да запечатва образи още като съвсем малка. Когато става тийнейджърка, започва да се пробва с режисирана фотография и се запалва да прави фотосесии на свои съученички, които въвежда в различни измислени сюжети. Оттогава целият й живот е свързан с визуалните изкуства. В родния Русе завършва гимназия с профил рисуване, където култивира усета си за композиция и цветове. Впоследствие се дипломира в специалност „Фотография“ на Нов български университет и като бакалавър по изкуствознание в Художествената академия.

В навечерието на Свети Валентин апетитът за еротични фотосесии, наречени за подарък на любимия, гони своя пик, но Камелия по всяко време се интересува от повода някой да ги пожелае. Тя твърди, че в доста от случаите жените ги искат за себе си, за собствено самочувствие – да се погледнат в по-нестандартна светлина,

да се видят в различна роля, извън ежедневието

Защото да си изкусителка си е роля. Г-ца Атанасова не снима в студио, а в интериор – обикновено наема различни дизайнерски апартаменти и там строява апаратурата си. Търсени са и домашните фотосесии. Майсторката на обектива казва, че има клиентки и сред 55-60-годишните, а външността на модел, за да приемеш предизвикателството, съвсем не е задължителна. „Аз правя хората красиви. Това е моята задача, моето призвание – за мен няма некрасиви хора, просто аз трябва да извадя тази красота наяве. При различна гледна точка, различна поза, различна осветеност и различна оптическа техника, едно лице и едно тяло могат да изглеждат по съвсем друг начин“, обяснява фотографката. Изненадата на клиентите, когато получат снимките си, формулирана с фразите „Ама това аз ли съм?! Не е възможно! Никога не съм изглеждала по-добре!“, й носи истинска наслада.

Камелия Атанасова е увековечавала в нестандартни превъплъщения актриси, бизнесдами, съпруги на политици, момичета, които търсят пробив във филмови или манекенски кастинги, личности с високи позиции в обществото, както и...съвсем обикновени жени. „Скоро снимах една дама, която е от 20 години в брак и има 3 деца. Беше решила да направи този подарък на мъжа си, за да забравят за малко проблемите на всекидневието и битовизма в съжителството. Подобни жестове разчупват рутината“, категорична е Ками. Често пред обектива й застават и влюбени двойки. Неотдавна тя се качва на скеле над спалнята, за да щракне в стила на прочутата фотосесия с Джон Ленън и Йоко Оно пред Ани Лейбовиц младо семейство в очакване на първа рожба...

За да спечели доверието на своите модели, русата чаровница не се хваща от вратата за фотоапарата, а ги предразполага да си поговорят, евентуално да хапнат и да изпият по чаша вино, понякога ходят заедно и на шопинг за аксесоари. Предлага им да си отделят един цял следобед за фотосесията, а в подготовката се включва и професионалният гримьор Валентина Попова и доверен фризьор. Освен емоцията клиентите

получават около 200 кадъра на цифров носител

и луксозен албум в печатен формат, ако снимките са за подарък. Според броя на локациите и сложността на сюжета, залегнал в основата на фотосесията, цената стартира от 350 лева. „Аз не снимам нещо, което да е скандално. Говорим за добре премерена естетика. Голотата винаги е леко прикрита, завоалирана, а не натрапваща се – не харесвам откровеното разголване. Позволявам си да се виждат най-много гърдите на дамата – това ми е пределът. Понякога еротиката е само в разкопчаната нагоре риза или дори единствено в израза на лицето“, казва фотографката изкуствовед.

Камелия се занимава с екстремни спортове: катери планини, спуска се с лодки по реки, лети с парапланер, язди. Снима и сред природата, но не професионално, а за удоволствие – с телефона си. Иначе следващият професионален проект, в който се е прицелила, ще се казва „Мацки с мацки“. За него тя ще си търси модели – момичета, готови да позират със собствени или с улични котки. Целта на бъдещата й кампания е повече безпризорни пухкавелки да намерят дом, в който да бъдат обичани.