0

Р азкриха данните на 305 агенти на руското военно разузнаване - Главното управление на Генералния щаб на Русия, известно още като ГРУ, съобщи rfi и в. "Монд".

Разкриха данните на 305 агенти на руското военно разузнаване - Главното управление на Генералния щаб на Русия, известно още като ГРУ, съобщи rfi и в. "Монд".

Руските власти, окрилени от операциите си в киберпространството, не предвидиха възможността за подобен ответен удар, но се убедиха, че интернет е оръжие с двустранно действие, посочва в кореспонденция от Москва журналистиката от "Монд" Изабел Мандро.
Данните за споменатите 305 служители на ГРУ са били "осветени" в база данни на руската Държавна инспекция за безопасност на пътното движение (ГИБДД), до която практически всеки може да получи достъп.


"Ловците се превърнаха в мишена", коментира пред "Le Monde" Роман Доброхотов, главен редактор на сайта "The Insider", който прави разкритията в сътрудничество с британската разследваща група Bellingcat, отбелязва „Монд“.
Изданието припомня, че Bellingcat разкри детайли от най-шумния шпионски скандал през годината - отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.
Сега може да се научи практически всичко за осветените сътрудници за ГРУ, включително операциите, в които са участвали. Това парализира работата на над 1000 агенти от спецслужбите.
Сред другите провали на ГРУ от последните години "Монд" посочва екстрадирането от Холандия на четиримата руски агенти, отговорни за хакерската атака срещу офиса на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. Кибератаката е била ръководена от офицера от ГРУ Алексей Минин, възпитаник на руската Военно-дипломатическа академия — елитна школа на "стратегическото агентурно разузнаване" на Москва, допълва френското издание.