0

Френската компания Peugeot разкри обновения си 308, като показа първите снимки на фейслифта на модела в компактния клас. И в двете версии - хечбек и комби, обновеното Peugeot 308 впечатлява с новото си лице и балансирани пропорции. Експресивният дизайн е засегнал и шестте нива на оборудване, като особено впечатляващо е GT. Автомобилът излъчва усещане за здравина и сила, благодарение на по-стилния дизайн. Отличителните черти във външния вид на модела започват с нова вертикална предна решетка, обграждаща логото с лъва, елегантен преден капак и LED светлини за всички нива на оборудване. Автомобилът блести с интегрираните в предните фарове светодиоди. В атлетичната предна броня има три широки отвора за ефективно охлаждане на двигателя. Страничните вдлъбнатини поместват фаровете за мъгла. Задните светлини оформят светлинен подпис с трите характерни ивици, напомнящи следи от нокти на хищник. Късите надвеси на Peugeot 308 запазват отличната му маневреност.

Във фаровете на 308 SW са интегрирани LED светлини, а в бронята има три отвора за охлаждане на мотора.

В купето така нареченият i-Cockpit се отличава с капацитивен сензорен екран, предлагащ свързана сателитна навигация, нова графика и по-бърз достъп до функциите. Налична е и функцията Mirror Screen, която дублира смартфона на сензорния екран на колата. Системата е съвместима с протоколите на MirrorLink, Android Auto и Apple CarPlay. Новата система за 3D сателитна навигация с гласово управление е свързана с услугата за следене на трафика в реално време TomTom, която позволява на водачите да оптимизират пътуванията си, като имат предвид действителните пътни условия. Новото Peugeot 308 е оборудвано с много подобрени системи в помощ на водача, като например активна спирачка за безопасност и предупреждение при неволно пресичане на маркировката. Това е и първият модел на PSA Group, снабден с автопилот със спирачна функция при автоматичната трансмисия или до 30 км/ч при механична трансмисия. За удобство при паркиране 308 използва графиката на 180-градусова задна камера, която измерва наличното пространство зад автомобила и го управлява при заемането му.

Под капака се предлага избор от най-модерните двигатели, като сред тях са новите турбодизелови мотори.

За динамиката на пътя се предлага избор от най-модерните двигатели на Peugeot, като сред тях са новите турбодизелови мотори BlueHDi 130 и BlueHDi 180. По-мощният е комбиниран с нова 8-степенна автоматична трансмисия, разработена съвместно с японските специалисти от Aisin, която е с бързи и плавни реакции. Функцията Stop&Start е активна при скорост до 20 км/ч. Този мощен и икономичен агрегат обещава наистина впечатляващо усещане при шофиране. При бензиновите двигатели 3-цилиндровият турбомотор 1.2 PureTech 130 е усъвършенстван изцяло с контрол на емисиите при източника и при изпускателната система с цел нисък реален разход на гориво и още по-ефективно намаляване на изгорелите газове. Новото Peugeot 308 и комбито 308 SW се произвеждат в завода в Сошо във Франция.