0

Лидер в сегмента на луксозните купета с пет врати от няколко години е германският модел Audi A5 Sportback. Съвсем скоро обаче неговият трон ще бъде застрашен, защото на автомобилната сцена ще се появи новото Peugeot 508. С него французите са твърдо решени да разтърсят пазара и да го превърнат в най-успешния модел в този сегмент. Peugeot 508 ще дебютира след броени дни на автосалона в Женева и от септември ще бъде в продажба в целия свят.

Peugeot 508 ще премине от традиционния силует с четири врати към фастбек с пет врати. Още на пръв поглед се вижда, че второто поколение на Peugeot 508 е изцяло нов модел, който впечатлява с по-ниска и компактна архитектура, по-изразителен и солиден дизайн, и модерен интериор с обновена версия на емблематичния i-Cockpit. Новият модел обещава силни емоции, благодарение на образцовото си пътно поведение, новите двигатели, множеството технологични функции и огромен скок в качеството, които ще позиционират марката към луксозния клас.

Логото 508 стои гордо на предния капак, а задната част в стил купе умело скрива багажната врата.

С обща дължина от 4,75 метра, новото Peugeot 508 е един от най-компактните седани на пазара и стои по-близо до премиум моделите Audi A5 Sportback и Volkswagen Arteon. Въпреки че дължината на автомобила е намалена с 8 см в сравнение с предишното поколение, междуосието от 2,79 метра е скъсено само с 2,4 см за да поддържа високо ниво на комфорт, характерно за този сегмент. Предният и задният надвес са намалени за постигане на по-динамичен силует и по-добра пъргавина, както на пътя, така и при маневриране. Радиусът на завой е подобрен и намален с 1,5 м в сравнение с предишното поколение. С диаметър на завой между тротоарите 10,80 м, новото Peugeot 508 се класира сред най-добрите в сегмента си.

В профил покривът е нисък и обтекаем, а 19-инчовите колела са в идеална хармония с арките на калниците.

Моделът демонстрира солиден и футуристичен силует. Въпреки това неговата широчина от 1,84 м остава сред средните в сегмента. Автомобилът печели и от прибраната височина от 1,40 м, което го прави по-издължен и с балансирани пропорции. Тази ниска конструкция, възможна поради вратите без рамки, не жертва обаче пространството за главата и прави колата един от най-динамичните седани на пазара, с най-близък конкурент Audi A5 Sportback. Силуетът има забележителна аеродинамика с коефициент на въздушно съпротивление Cx от 0,26 и еквивалентна площ на съпротивлението SCx от 0,57 кв.м. С покачването на нивата на оборудване се предлагат осем варианта за алуминиеви джанти с размер от 16 до 19 инча.

Зад вратите са без рамки в новия i-Cockpit правят впечатление компактният волан, 12,3-инчовият цифров дисплей и 10-инчовият HD сензорен екран.

Интериорът на Peugeot 508 е също толкова зашеметяващ, колкото и външния му дизайн. Влизането в новия модел е като пристъпване в нов свят, отдаден на качество и оригиналност. Погледът веднага е привлечен от впечатляващия първокласен инструментален панел и най-новата версия на i-Cockpit на Peugeot. Откриваме съществените компоненти като компактен волан, голям 10-инчов HD капацитивен сензорен екран във формат 8:3, дисплей на нивото на очите с 12,3-инчов цифров екран с висока резолюция и дисплей, подлежащ на персонализация с шест различни режима на извеждане, разположен над волана и представящ цялата необходима информация за шофирането в полезрението на водача, без да е необходимо шофьорът да отклонява погледа си от пътя.

Предните седалки имат електрически настройки в 8 посоки с памет на две позиции и пет програми за масаж.

Централният сензорен екран е идеално вграден в инструменталния панел, на приблизително същата височина като дисплея на нивото на очите. Капацитивният сензорен екран е придружен от седем лостчета, наподобяващи клавиши на пиано, интегрирани в панела и осигуряващи директен, постоянен достъп до основните функции за комфорт - радио, климатик, навигация, настройки на автомобила, телефон, мобилни приложения и i-Cockpit Amplify. Селекторът на 8-степенната автоматична скоростна кутия е електрически и се управлява с едно натискане. Смяната на предавките може да се осъществява от водача и чрез лостчетата на волана, което засилва удоволствието от шофирането.

Селекторът на 8-степенната автоматична скоростна кутия е електрически и се управлява с едно натискане.

С оптимизираната си архитектура новото Peugeot 508 предлага компактни размери, но и просторен салон. Пространството за главите на пасажерите отпред и отзад е сравнимо с предлаганото от Audi A5 Sportback, а разстоянието отпред на нивото на лактите достига 1455 м, което е с 5 см повече в сравнение с Audi. Мястото за краката на пътниците на задните седалки е с 3 см по-щедро, като и двата модела са с еднаква дължина. Багажникът е с обем от 487 литра, а при сгъване на задната седалка и централния подлакътник с отвор за ски в съотношение 2/3 към 1/3, капацитетът на товарното пространство достига 1537 литра до покрива.

С оптимизираната си архитектура, новото Peugeot 508 предлага компактни размери, но и просторен салон.

Новото Peugeot 508 ще се предлага с новото поколение бензинови и дизелови турбодвигатели PureTech и BlueHDi, постигащи най-ниските нива на разход на гориво и на отделени емисии на CO2 в класа, постигнати в реални условия. При бензиновите двигатели има две нови предложения - 1,6-литров турбомотор PureTech със 180 к.с. и 8-степенна автоматична скоростна кутия и 1,6-литров турбоагрегат PureTech с 225 к.с. и 8-степенна автоматична трансмисия за версия GT. Заедно със спортния режим на електронното окачване това предложение предоставя мощност и бързи реакции, достойни за емблемата GT.

Багажникът е с обем от 487 литра, а при сгъване на задната седалка достига 1537 литра до покрива.

Възможностите за избор при дизеловите двигатели са четири. По-малките са разработени въз основа на 1,5-литровия турбодизелов мотор BlueHDi 130 S&S със 130 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия или с 8-степенна автоматична трансмисия, който ще отделя едва 98 г/км емисии CO2. По-големият 2,0-литров турбодизелов двигател BlueHDi се предлага във варианти със 160 и 180 к.с., само в съчетание с 8-степенен автоматик, като последният отделя емисии на СО2 от едва 123 г/км. От есента на 2019 година 508 ще се предлага и с хибриден бензинов агрегат Hybride Plug-In, който ще се зарежда в контакта.

Новото Peugeot 508 е изградено на платформа EMP2, която осигурява чудесни динамични качества.

Новото Peugeot 508 е изградено на платформа EMP2, която осигурява чудесни динамични качества. Предлага се активно управление на окачването, управлявано от променливи амортисьори. Настройките са адаптирани за всеки двигател, за да гарантират най-комфортното возене и комфорт по неравни повърхности. Новото електрическо сервоусилване на волана е калибрирано за осигуряване на баланс между плавното и остро управление на пътя и за забележителна маневреност.

Новото Peugeot 508 е оборудвано с впечатляващ набор от системи в помощ на водача, сред които система за нощно виждане, адаптивен автопилот с функция Stop & Go, асистент за позициониране в лентата, активна спирачка за безопасност от най-ново поколение, която засича пешеходци и колоездачи през деня и през нощта при скорост до 140 км/ч и предупреждение за спазване на дистанция, асистент за придържане в лентата и предупреждение за бдителността на водача чрез камера.

Новата кормилна рейка осигурява баланс между директно управление на пътя и комфортна маневреност.

На борда има система за автоматично превключване на дълги и къси светлини, система за разпознаване на пътните знаци за ограниченията за скорост и препоръки, система за разширено разпознаване на пътните знаци, система за активно следене на мъртвата зона, системата с 360-градусов изглед и системата за паркиране от най-ново поколение с функция за защита на фланговете. Системата автоматично управлява посоката, ускорението и спирачната система при заемане и освобождаване на паркомястото. Оборудването за свързаност предлага функция Mirror Screen, съвместима с Android Auto, Apple Carplay и MirrorLink, с гласово разпознаване извън автомобила чрез смартфон. Пакетът Peugeot Connect включва триизмерна свързана навигация с TomTom Traffic и разширява възможностите, предлагани от новата технология, в три посоки - навигация, безопасност и поддръжка на всички услуги.

Новото Peugeot 508 ще се произвежда изцяло във Франция - в завода в Мюлуз, като френските заводи в Тремери и Дуврен ще предоставят силовия агрегат.