0

П латформата „Световен театър в София“ от 2 до 13 юни за 13-и път ще доведе на столична сцена някои от най-интересните спектакли от афиша на фестивала „Варненско лято“. Сатирата, Младежкият, театър „Азарян“ в НДК и Домът на киното ще станат домакини на 6 престижни международни театрални заглавия.

Платформата „Световен театър в София“ от 2 до 13 юни за 13-и път ще доведе на столична сцена някои от най-интересните спектакли от афиша на фестивала „Варненско лято“. Сатирата, Младежкият, театър „Азарян“ в НДК и Домът на киното ще станат домакини на 6 престижни международни театрални заглавия.

Големият акцент в програмата е „Щедростта на Тавита“ – първи сценичен спектакъл на визуалния артист Ян Фабр и неговата компания „Трублейн“, гостуващ на 6 юни от 19.30 ч. в Сатиричен театър „Алеко Константинов”.

През последните 30 години белгиецът Ян Фабр се утвърждава като

един от най-значимите артисти на съвремието

Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството. Той е единственият съвременен артист със самостоятелна експозиция в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на най-големите международни сцени и фестивали по света като Авиньон, Биеналето във Венеция, БИТЕФ, Импулстанц и др. Преди малко повече от месец се откри негова изложба и в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство.

„Щедростта на Тавита“ е част от поредица сола, които Ян Фабр създава за отделни изпълнители, с които е работил. Той ги нарича „воини на красотата“ и в спектаклите представя някакво тяхно изключително качество. На сцената излиза енергичният и харизматичен млад италианец Матео Седа. Облечен като фокусник и с позлатени устни той танцува под страховито надвиснали над главата му игли. Спектакълът е вдъхновен от библейския разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява.

13-тото издание на „Световен театър в София“ ще бъде открито на 2 юни от 19.00 ч. в Младежкия театър с

изцяло мъжкия актьорски състав на „Макбет“

по Шекспир на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния „Театроперсона“. През 2017 г. спектакълът печели престижната театрална награда „Юбю“, както и отличието на италианската театрална критика за най-добро представление. Следва прожекция в Дом на киното на 8 юни от 19.00 ч на „Онегин“ по Пушкин от вундеркинда на съвременния руски театър – младия режисьор Тимофей Кулябин. Спектакълът му е носител на престижната награда „Златна маска“. Следват две необикновени танцово-театрални представления в театър „Азарян“ в НДК: „Хуманоптер“ от Франция, съчетаващ жонглиране и танц (11 юни, 19.00 ч.) и „Глухарче“ от Гърция на хореографите Ханес Ланголф и Ермира Торо. Финалът на събитието ще бъде на 13 юни от 19.00 ч в Младежкия с гостуването на Националния театър от Скопие със зрелищната и модерна постановка върху класическата „Чайка” от Чехов.

Всички спектакли са с превод на български и английски език.