0

Н ова, непоставяна досега у нас сценична версия на оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус-син ще открие сезона на премиерите в Музикалния театър на 20, 25, 26 и 27 октомври.

Нова, непоставяна досега у нас сценична версия на оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус-син ще открие сезона на премиерите в Музикалния театър на 20, 25, 26 и 27 октомври.

Режисьор е директорът на театъра Марияна Арсенова, диригент-постановчик – Юли Дамянов, диригенти са Огнян Митонов и Димитър Косев, сценографи – Иван Савов и Слава Савова, художник по костюмите – Яна Дворецка, хореограф – Йоанна Стоянова. „С тази премиера на „Прилепът” искаме да поднесем подарък на нашата публика. Тя ще види класически прочит на пиесата и в същото време – изцяло нова версия на „Прилепът”, направена с шега, с лекота и финес, както се поставят всички оперетни заглавия в Музикалния театър“, обяснява Арсенова.

„Прилепът” на Щраус е класическа танцувална оперета, в която любовните страсти и семейните перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Мелодраматичният и комедиен стил на либретото, съчетан с красивата музика на Краля на валса, създава усещането за празничност. „Костюмите не са от епохата на написването на „Прилепът”, те са съвременни и това е нарочно търсен похват от режисьора на спектакъла”, разкрива художникът по костюмите Яна Дворецка. Безспорно, най-провокативна е визията на Граф Орловски, на чийто бал се заплитат неочаквани комични ситуации. В ролята ще се редуват младите звезди на Музикалния театър Александър Панайотов и Денко Проданов.

В останалите партии участват солистите Богомил Спиров, Владимир Грудков (Габриел фон Айзенщайн); Добрина Икономова, Олга Динова, Марияна Арсенова и гост-солистът Илина Михайлова (Розалинда); Николай Борисов, Иван Панев и Христо Сарафов (Франк); Стефан Петков и Пеньо Пирозов (Алфред); Катерина Тупарова, Теменужка Трифонова, Дайана Фирузи и Исидора Молес (Адела); Кръстан Кръстанов, Добромир Момеков, Александър Мутафчийски (Доктор Фалке) и др.