0

Д раматизацията по романа „Нова земя“ на Вазов и спектакълът „Орфей“ ще са сред акцентите в новия творчески сезон на Народния театър. По традиция той ще започне с водосвет на 1 септември, когато ще отворят и касите на театъра, а от 13 септември на трите сцени тръгват спектаклите от афиша. Билетите за тях обаче вече са в продажба и ще могат да се купуват онлайн през цялото лято.

Драматизацията по романа „Нова земя“ на Вазов и спектакълът „Орфей“ ще са сред акцентите в новия творчески сезон на Народния театър. По традиция той ще започне с водосвет на 1 септември, когато ще отворят и касите на театъра, а от 13 септември на трите сцени тръгват спектаклите от афиша. Билетите за тях обаче вече са в продажба и ще могат да се купуват онлайн през цялото лято.

През току-що приключилия сезон 2018-2019 г. над 600 представления са били изиграни на 3-те академични сцени, а повече от 150 000 зрители са ги посетили. Директорът Мариус Донкин в края на изтеклата седмица обобщи направеното в последните 10 месеца, включително и на третото издание на лятната инициатива „Театър пред театъра“. За сравнение, в предходната година на трите сцени на театъра са изиграни 586 представления, а броят на зрителите е бил 123 000.

12 премиери, 26 номинации за театралните награди „Икар“ и „Аскеер“, 11 статуетки

– това е цифровата равносметка за сезона. И още: 57 заглавия в репертоара, 12 от които имат над 100 и над 300 представления.

Сезонът ще започне с турне на спектакъла „Моята скъпа лейди“ от Израел Хоровиц във Франция и гостуване на Националния театър на Хърватска. Веднага след това репетиции на Голяма сцена започва световноизвестният словенски режисьор Йерней Лоренци, който ще постави спектакъла „Орфей“. Най-вероятно с него Народният театър “Иван Вазов” ще гостува в Хърватска на 24 май, по време на председателството на страната на ЕС. „Орфей“ е спектакъл за любовта и красотата, които се раждат и живеят на този барутен погреб – Балканите. И начин да покажат огромните възможности на трупата на Народния театър в различни жанрове“, коментира Мариус Донкин.

Втори спектакъл на Голяма сцена ще постави и работещият в Германия Иван Пантелеев, чиито „NЕОдачници“ получиха признанието на театралната общност, подплатено с доста номинации и награди. Името на проекта ще стане ясно наесен.

Един от големите проекти на Народния театър през новия сезон, както и цялата му втора половина, ще бъдат посветени на 170-годишнината от рождението на неговия патрон Иван Вазов. Става дума за драматизация на един от емблематичните, но някак недооценени романи на Патриарха на българската литература – „Нова земя“. По него вече работят драматурзите на театъра Юрий Дачев и Мирела Иванова.

„Нова земя“ е роман с драматична история, който остава донякъде в сянка и изправя Вазов „на нож“ със съвременниците му. Това е текст, който все още не сме “допрочели“, въпреки че живеем в него“, коментира Мирела Иванова. Мариус Донкин го определи като творба, която ни кара да се запитаме

хора като Вазов ли са гениални, провиждайки нещата, или ние не сме направили и крачка напред...

На честването на годишнината ще бъдат посветени още събития, инициирани от театъра – две големи изложби във фоайето на Първи балкон и в градинката пред театъра, четения на Вазови творби на Сцена „Апостол Карамитев“, заснемане на документален филм и учредяване на национална награда за духовен принос на името на писателя, която ще се присъжда всяка година от Народния театър. Всички инициативи ще бъдат обединени под мотото „Необозримостта Вазов“. Предстоят и други важни прояви, свързани с годишнини от рождението на режисьорите Кръстьо Мирски, Николай Осипович Масалитинов, Крикор Азарян и др.

Работи се и по идеята за създаване на четвърта сцена в сградата на ателиетата на ул. „Кирил и Методий“, която ще бъде пространство за алтернативен театър. Тя ще разполага с около 50 места.

Мариус Донкин обяви премиерните спектакли, които зрителите ще видят на трите сцени до края на годината. Началото ще е на 26, 27 и 28 септември с „Колкото – толкова“ от Недялко Йорданов на Камерна сцена. На 28 септември и 2 октомври на Голяма сцена е „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Следват „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен през ноември на Камерна сцена, „Плач на ангел“ от Стефан Цанев през декември на Сцена „Апостол Карамитев“ и „Орфей“ на Йерней Лоренци през декември на Голяма сцена.