0

Протест срещу изборния туризъм блокира най-големия сухопътен граничен пункт в ЕС Капитан Андреево за 4 часа.

Блокадата на границата започна в 10 часа и беше свалена малко след 14 часа във вторник. На Капитан Андреево протестираха около 200 души. По-рехави протести имаше и на другите два пункта на българо-турската граница. На Малко Търново протестът беше от около 50 души, а двойно повече излязоха със знамена и факли пред ГКПП Лесово.

Граничните полицаи, униформени от МВР и жандармерията на Капитан Андреево бяха почти колкото протестиращите и инциденти не бяха допуснати.

Блокадата беше насочена срещу изборния туризъм, вмешателството на Република Турция във вътрешните работи на България и явната подкрепа на турските власти спрямо определена политическа формация.

Протестиращите обещаха да блокират границата отново в петък и да не допуснат нито един автобус с изборни туристи от югоизточната ни съседка.

Заради ограничения брой секции в Турция е очаква десeткихиляди български изселници с двойно гражданство да упражнят правото си на глас в България. Очакват се най-много гости в регионите на Хасково и Кърджали.

„Няма засилен трафик на автобуси в последните дни, движат се само рейсовете по редовните линии”, казаха за „Монитор” гранични служители от Капитан Андреево.

Междувременно опашката от тирове на българотурската граница достигна 15 км още в понеделник, преди да започне блокадата. Във вторник тапата за тировете не се стопи, въпреки че протeста блокира коридорите за лекия трафик, където се движат леки коли, автобуси и камиони под 12 тона.