0

В ъв Варна се проведе четвъртото годишно раздаване на Независимите награди за култура и изкуство Media AwARTs 2018. На церемонията бяха връчени общо 12 статуетки и 4 поощрителни награди.

Във Варна се проведе четвъртото годишно раздаване на Независимите награди за култура и изкуство Media AwARTs 2018. На церемонията бяха връчени общо 12 статуетки и 4 поощрителни награди.

Разпределението на отличията определи комисия от журналисти, които работят в регионалните и национални медии и пишат в сферата на културата.  За да връчат призовете на церемонията дойдоха режисьорът Стоян Радев, адвокат Галина Иванчева, композиторът Доно Цветков, галеристките Ваня Маркова, Тереза Зиковска и Магдалена Димитрова.

Призове връчиха и шефката на общинската дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева, журналистите Елена Владова, Светлана Вълкова, Светлана Ганчева, Веселин Златков, Юлия Кунева, поетесата Милена Белчева и др.  

Статуетки и грамоти получиха ТМПЦ Варна – Варненска опера за успешната реализация на инициативата „Опера в Летния театър“, ЦПЛР - Общински детски комплекс-Варна – по повод 25 г. от създаването му и 65 г. организирана извънучилищна дейност в града, както и във връзка с 65 -годишнината на школата Детски хор „Добри Христов”, 45 години Детско-юношески театър „Златното ключе” и 25 години Варненска детско-юношеска опера, Народен хор при ДФА „Българче” и Куклен театър „Палечко”.

Сред наградените бях и Виолета Тончева, автор на книгата „Пристрастно. Театърът на Варна“,  Галин Стоев – за дебютния му пълнометражен филм „Безкрайната градина“, Нели Вълчева – за организиране на Международния екслибрис конкурс и във връзка с 10-та годишнина на Галерия „Ларго“, Мирослава Арнаудова - за идеята за създаване на куклените анимации „Вълшебното копче“ и „Тайната на Пипин“,

Арх. Тодор Даскалов - за реконструкцията на сградата на Морското казино, Нейко Бодуров – за инициативата да се отбелязва Международният ден на джаза във Варна и организираните по този повод музикални събития, Димитър Трайчев – за младежкия дух, с който превърна Дома на архитекта в още едно културно пространство за разнообразни събития във Варна,

Живко Дончев и екипът на читалище „Просвета 1927“ - за идеята за създаване на Международния фестивал на дигиталните изкуства във Варна и за четвъртото издание, на което гостува артистичният директор на Dreamworks Animation Кристоф Лотрет, Юлиян Недев и Пламена Милева – за международните им успехи в областта на подводната фотография,

Александър Габровски – за успехите му на национални литературни конкурси, Голямата награда за литература от XI Национален конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски” и Национална стипендия на фондация „Културни перспективи” с ментор Георги Господинов.

Поощрения получиха Яков Шустов - за работата му като фотограф и активното отразяване на културните събития във Варна, Христо Русев - за фотокнигата „Последният (вечен) мим“, посветена на изкуството на пантомимата, Симеон Благоев - за работата му като хип-хоп хореограф и превръщането на танците в благородна кауза и Искра Урумова - за литературен дебют с трилогията „Откраднато“, „Обречено“ и „Опазено“.

Почетният консул на Република Индонезия Красимир Симов връчи картина на водещия на церемонията Емилиян Ялъмов, както и Почетен знак за популяризиране на културата на Индонезия. За всички гости пя попзвездата Izza. Класическото трио Magnifica изсвири няколко популярни композиции, а зад пианото бе Венци Михайлов. В ролята на асистент на конферансието влезе очарователната Маргарита Сабри.