0

През 1970 година британците от Land Rover пускат на пазара първия луксозен високопроходим автомобил в лицето на оригиналния Range Rover. Почти половин век по-късно този иновативен дух продължава с представянето на четвъртия член на семейството на Range Rover, наречен Velar. Новият Range Rover Velar се отличава с елегантен и изчистен дизайн, визуално редуциращ подход, високо качество и новаторски технологии, които го правят много привлекателен за новия тип клиенти. Новият Range Rover Velar запълва нишата между Range Rover Evoque и Range Rover Sport, като предлага следващата логична стъпка към разширяването на портфолиото на британската марка. Velar ще се произвежда в завода на компанията във Великобритания. Той ще бъде пуснат в продажба през лятото на 2017 г. във Великобритания и Европа и ще се продава на над 170 пазара в цял свят. У нас моделът ще дойде през юли на цена от 98 980 лева без ДДС.

Щедрото междуосие допринася за елегантната визия на профила и осигурява просторен интериор.

Външният вид на новия луксозен SUV зашеметява със стилен дизайн, в който правят впечатление правилни пропорции, стегнати повърхности и изваян силует. Изчистеният дизайн на Velar е подчертан от тесните матрични лазерни LED предни фарове и изравнените с каросерията изтеглящи се дръжки на вратите. Авангардните предни изцяло LED фарове са най-тънките досега в сериен автомобил на Land Rover. Изтеглящите се дръжки на вратите подчертават изваяната форма на Velar и допринасят за ниския коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,32. Големите алуминиеви 22-инчови джанти оптимизират впечатляващия силует и засилват яркото присъствие на Velar. Щедрото междуосие от 2874 мм допринася значително за елегантността, като същевременно осигурява просторен интериор.

В центъра на таблото има два големи сензорни екрана с висока резолюция на мултимедийната система.

В салона на Range Rover Velar се виждат елегантната атмосфера, изтънчен стил и финес. Луксозният и просторен интериор е спокойно убежище, съчетаващо елегантен стил с премиум материали и красиви детайли като бутоните за управление, които не се виждат, докато не светнат. Уникално за сегмента, Velar предлага устойчива луксозна тапицерия на седалките от текстил като алтернатива на кожата, която се допълва от велурени вложки. Бутоните са минимално, за да се създаде комфортна и спокойна атмосфера за водача и пътниците.

Пътниците отзад имат отделни климатични зони, а светлината в купето влиза през големия панорамен покрив.

Използвани са изцяло нови технологии, за да се създаде новата информационно-развлекателна система Touch Pro Duo. Тя стои в центъра на таблото на Velar и включва два 10-инчови сензорни екрана с висока резолюция, вградени зад повърхности, които не се виждат, докато не бъдат осветени. Тези тънки и интуитивни дисплеи се съчетават хармонично с архитектурата на купето, като внасят усещане за хармония с външния дизайн на автомобила. Практичният модел е с просторен салон за всички пътници и багажник с обем от 673 литра, който водещ в сегмента.

Британският SUV е оборудван със система за контрол при спускане по наклон, която регулира спирачката.

Новият Range Rover Velar се предлага с гама от шест бензинови и дизелови мотора с висока динамика и икономичност, съчетани с 8-степенни автоматични трансмисии ZF с плавна смяна на предавките и задвижване на всички колела. Турбодизеловите двигатели Ingenium са 2,0-литрови 4-цилиндрови с мощност 180 и 240 к.с. с висок въртящ момент от съответно 430 и 500 Нм. Дизеловият 3,0-литров турбодвигател V6 съчетава огромен въртящ момент от 700 Нм за безпроблемно ускорение и проходимост с едва 5,8 л/100 км комбиниран разход на гориво. По-малкият бензинов турбодвигател е 4-цилиндров 2,0-литров от гамата Ingenium, който осигурява 250 к.с. и позволява ускорение от 0 до 100 км/ч само за 6,7секунди. Още по-мощната версия на този двигател разполага с 300 к.с. и ще се присъедини към гамата Velar по-късно през годината. Бензиновият мотор 3.0 V6 с компресор развива 380 к.с. и съчетава спираща дъха динамика и уникален звук, като позволява на Velar да се ускори от място до 100 км/ч само за 5,7 секунди преди да достигне до електронно ограничена максимална скорост от 250 км/ч.

Системата 4х4 с активен заден блокиращ диференциал подобрява проходимостта върху всякакви терени.

Като типичен представител на семейството на Land Rover, новият Range Rover Velar е оборудван със система за задвижване на всички колела 4х4 с активен заден блокиращ диференциал, които осигуряват първокласна проходимост върху всякакъв терен. Благодарение на въздушното окачване на четирите колела, моделът има водещ в класа пътен просвет, вариращ от 205 до 251 мм, водеща в класа дълбочина на газене от 650 мм и несравнима гама от новаторски технологии за сцепление, включваща системите Terrain Response 2 и All Terrain Progress Control.

Velar има водещ в класа пътен просвет до 251 мм и водеща в класа дълбочина на газене на вода от 650 мм.

Новият Range Rover Velar предлага първокласна проходимост върху всякакъв терен, благодарение на системите за стартиране при ниско сцепление, контрол при спускане по наклон и постепенно отпускане на спирачката по наклон. Капацитетът за теглене на товари до 2500 кг е допълнен от функцията Advanced Tow Assist, при която водачът движи автомобила на заден ход с прикрепено ремарке чрез въртящия се контролер без да има нужда от завъртане на волана в обратна посока. Моделът е оборудван с пълната гама системи за безопасност, включително автономна аварийна спирачка със засичане на пешеходци, предупреждение за приближаващ отзад трафик, адаптивен автопилот и следене на умората на водача.