0

Р уколата е перфектна за отглеждане в края на лятото.
Тя е листен зеленчук с богати хранителни, здравословни и диетични качества. Има свеж аромат и леко горчив вкус. Богата на витамините А, С и К, минералите калций, калий, натрий, фосфор и магнезий, органични киселини и етерични масла.

Руколата е перфектна за отглеждане в края на лятото.
Тя е листен зеленчук с богати хранителни, здравословни и диетични качества. Има свеж аромат и леко горчив вкус. Богата на витамините А, С и К, минералите калций, калий, натрий, фосфор и магнезий, органични киселини и етерични масла.

Нетипично за листен зеленчук, руколата съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини. Тонизира организма и се бори успешно с умората. Намалява нивото на кръвната захар, помага при анемия, кожни и възпалителни заболявания. Подобрява обмяната на веществата и помага при отслабване.

 

 

Афродизиак


От древността е известна като силен афродизиак. Мразоустойчиво и бързо развиващо се растение. Най-добри места за засяване са тези, където преди това са отглеждани боб, картофи или тиквички. Ако има прогнози за нощни студове, руколата може да се покрива с половинки пластмасови бутилки, като по този начин се счита, че растенията могат да издържат на температури до -7 °С. Руколата се нуждае от обилно поливане, не обича дебела сянка.


Време


Руколата спада към културите на късия ден. Тя обича по-хладно време с температури до около 25ºС. На открито може да се отглежда  от края на март до края на октомври, а в оранжерии – целогодишно, благодарение на късия вегетационен период. Според новите изследвания в страната може да се прави презасяване през втората половина на август, като втора култура. Руколата е добър предшественик на тиква, картофи, фасул и др . Отглеждането й като монокултура не е за предпочитане поради възможността за намножаване на паразити.
Неподходящи предшественици за руколата са фасул, моркови, култури от сем. тиквови и сем. картофови. Добри резултати са постигнати при отглеждането на домати, пипер, краставички и тиквички след рукола.

Може да се сее директно на открито място или да се отгледа разсад.

 

 

Сеитба на открито


Необходима е оран на 30-35см, последвана от дискуване. Понякога  почвената обработка оставя полето с високи лехи, широки между 1 и 3 метра, върху които се разпръсват семената или се засажда предварително отгледан разсад.
Желателно е сеитбата да се извършва на етапи, през 14-20 дни, за да има ритмичност в предлагането на пазара. За 100 м2 са необходими 40 г семена, а за 1 декар около 500 г. Сеитбата е на дълбочина около 1 см, по схеми 15-20/3-5 см, 20/20 см, 30-40/8-10 см и 30-40/10-15 см. Оптималната температура за прорастване на семената е 16°С. При оптимална влажност на почвата семената поникват от 3 до 5 дни след сеитбата. Във фаза 2-ри - 3-ти лист растенията се прореждат на указаната по-горе гъстота.

 

Почва


Относно избора на почва за отглеждане на рукола няма специални препоръки, достатъчно е тя да бъде богата на хранителни вещества, рохкава и добре хидратирана, за да се получат крехки, едри и приятни на вкус листа.
Отглеждането на разсад е предпочитано когато се отглежда в края на лятото за реколтиране в началото на есента.

 

  

Нуждае се от редовно поливане и плевене


Грижа за руколата по време на растеж е приблизително същата като за салата или спанак - редовно поливане, плевене и разрохване.

Въпреки, че руколата се слави като сухоустойчива култура, редовното поливане значително увеличава количеството и качеството на добива. Както повечето листни зеленчуци видовете рукола могат да страдат от намножаването на гъбни фитопатогени от родовете Pitiumspp, Fusariumspp., Sclerotiniaspp. и други.
През лятото на открито руколата се развива напълно за около четири седмици, а при зимно отглеждане в оранжерии за около 5 седмици. Не бива да се допуска образуване на цветоносно стъбло, тогава листата загрубяват и горчивината и пикантният вкус се засилват. Реколтира се, като се изрязват първо най-външните листа, и то от основата, когато достигнат дължина 10-15 см.

 

 

Не трябва да се замразява


Руколата е бързо развиващо се растение и колкото повече листа берете, толкова повече нови то ще дава. Набраните листа се съхраняват в хладилници при температура от 0-15ºС и влажност 95%. Не трябва да се замразяват. Младите листенца, с лекия си аромат на орехи и горчица, са особено вкусни и нежни. Предпочитания се дават на сортовете „Рококо” и „Пасианс”.