0

С амо 11 представления на култовия мюзикъл „Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър ще се играят в Националния музикален театър в началото на следващата година. Преговорите по отстъпването на правата за постановката на родна сцена продължиха цели три години.

Само 11 представления на култовия мюзикъл „Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър ще се играят в Националния музикален театър в началото на следващата година. Преговорите по отстъпването на правата за постановката на родна сцена продължиха цели три години.

В крайна сметка те са дадени при възможно най-добри условия благодарение на факта, че за последните две десетилетия в театъра са поставени успешно пет от най-прочутите мюзикъли на сър Уебър - „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“, „Исус Христос - Суперзвезда“, „Котки“, „Евита“ и „Булевардът на залеза“. Въпреки сериозните отстъпки това са най-скъпите авторски права и най-скъпата постановка в досегашната история на Музикалния театър, съобщиха оттам за „Монитор“: декорите са разкошни, но тежки за изработване, а специално за спектакъла се шият и близо 400 костюма.

Според договора за правата върху най-касовото заглавие на Уебър, представленията са лимитирани. Засега те са само 11 в началото на 2019 г. и ще се играят на принципа „стаджоне“ (сезон). С този термин се обозначава популярната практика по световните сцени да се играе една и съща постановка в дълга поредица от последователни вечери. С българската премиера на „Фантомът на операта“ моделът „стаджоне“ се прилага за първи път у нас на сцената на Националния музикален театър. Той се налага и защото строежът на мащабния декор изисква цели две денонощия работа.

В главната роля – на Фантома, ще се редуват младият солист на Оперетата Владимир Грудков и атрактивният актьор и певец Влади Михайлов, познат от групите „Сафо“, „Сленг“ и Equinox, които представиха България на последния конкурс „Евровизия“, както и от мюзикъла на Софийската опера Mamma Mia! В образа на Кристин ще се сменят сопраното Весела Делчева и победителката от „Х фактор“ Християна Лоизу като гост-звезда. Раул ще бъде Денко Проданов или Александър Панайотов, а като мадам Жери ще се изявяват примите на Музикалния Людмила Козарева, Деница Шопова и Калина Ангелова. Режисьор на спектакъла е акад. Пламен Карталов.

Премиерните представления са на 25, 26 и 27 януари, а следващите дати са 31 януари, 1, 2, 3, 7, 8, 9 и 10 февруари 2019 г. Неделните представления са от 17.00 ч., а останалите са в обичайния час – от 19.00.

Билетите за българската премиера на световния хит на сър Андрю Лойд Уебър са в продажба. Те са на стойност 15, 25, 30, 40 и 50 лева. За първи път Националният музикален театър предлага и ограничен брой VIP билети на цена от 60 лева. Притежателите на VIP билети ще имат право на специален кетъринг по време на антракта.