0

С ЕМ е против кандидат – депутати да бъдат едновременно и водещи на предавания. Това става ясно от позиция на СЕМ, качена на сайта на регулаторния орган. Според СЕМ водещи на предавания, които са и кандидати за народни представители нарушават принципът на равнопоставеността. В декларацията е записано, че това поставя под съмнение възможността аудиторията да разграничи политическата дейност от журналистическата работа. "Потенциалното смесване на тези роли (политик и журналист) нарушава принципа на равнопоставеност между участниците", пише СЕМ и уточнява, че на всички кандидати трябва да се гарантират равни условия по време на кампанията. Именно в тази връзка от СЕМ препоръчват тези прояви да се разглеждат като предизборна агитация.

"Съветът, като отчита факта, че Законът за радиото и телевизията и Изборният кодекс не ограничават участието на кандидатите за народни представители в актуални и развлекателни предавания, филми и сериали, се обръща към електронните медии да различават тези прояви като възможност за предизборна агитация", пише в декларацията на медийният регулатор.

Важно е да припомним, че проф. Христо Деянов, който е водач на листата на Обединените патриоти в Кърджали, е водещ на предаване в телевизия СКАТ. Лидерът на „Атака“ Велен Сидеров е начело на листата на патриотите в Ямбол, но има чести участия в партийната телевизия "Алфа“. Режисьорът Евгений Михайлов, който ще бъде част от листите ДОСТ, също имаше предаване, но преди ден от телевизия ВiT съобщиха, че излъчването спира за неопределено време.