0

„Глухарчета“, творбата на Сергей Рожин, която предизвика истински фурор само преди месец на международния панаир за съвременно изкуство в Москва Cosmoscow, заедно с още творения на гениалния руснак, пристигат у нас от 17-ти до 27-ми октомври в One Monev gallery. Куратор e Снежана Кръстева от музея за съвременно изкуство “Гараж”, основан от Дария Жукова през 2008 г.

„Глухарчета“, творбата на Сергей Рожин, която предизвика истински фурор само преди месец на международния панаир за съвременно изкуство в Москва Cosmoscow, заедно с още творения на гениалния руснак, пристигат у нас от 17-ти до 27-ми октомври в One Monev gallery. Куратор e Снежана Кръстева от музея за съвременно изкуство “Гараж”, основан от Дария Жукова през 2008 г.

Изложбата ще бъде в 2 части или 2 акта, както самият артист Рожин ги нарича. В първия, по-мрачен от двата (17.10- 27.10), ще видим серия от три стъклени инсталации “Глухарчета” (2013-2018). Разчитайки на първичния инстинкт на човек да се влияе от големи и грандиозни изображения, художникът ще запълни пространството на галерията с красиви сенки от цветя. Израствайки директно от пода към стените, техните големи деликатни форми ще отнемат вниманието от непосредствения им източник. В същината си “глухарчетата” са всъщност малки дупки от куршуми върху стъклата на автомобил. Единствената намеса на Рожин в трите парчета стъкло, събрани от улиците на родния му град Екатеринбург, е да изрисува изображения на цветята около тях с бял маркер и да ги освети.

Вторият акт на изложбата (31.10 – 18.11) - по-светъл, разказва историята на едно пространство, едновременно олтар и затвор за художника. На централно място на тавана в галерията ще се спуска флаг с леко преобърнатия иконичен черен квадрат на Малéвич, вписан в бял кръг на червен фон. Озаглавена като "Свастиката на Малéвич" (2018 г.), тя е едновременно прочит на страховете от древните художествени форми, които все още очакват да бъдат превъзмогнати, и призив за появата на нови форми.

В момента интересът към младия Сергей Рожин е наистина голям. Веднага след изложбата му в България, “Глухарчета” пътува за един от най-старите музеи за модерно и съвременно изкуство - Ван Абе в Айндховен, Холандия, в чиято колекция са творби на Пикасо и Кандински.

Роден през 1988 г. в Екатерининбург, днес Сергей Рожин живее и работи в Москва. Неговият мултидисциплинарен стил е свързан с интереса и участието му в театъра, словото и рап-музиката. Едни от първите му работи включват колажи, пърформанс, инсталации и видео арт, които изследват връзката между идеите и хората. Творбите му често водят до хумористични ситуации, вариращи от множество алтер-его герои до съвсем нови серии за бавното изселване на изкуството във виртуалната реалност.

Кураторът Снежана Кръстева има магистърска степен по Кураторска практика от университета Голдсмит в Лондон и бакалавърска степен по Китайска литература и език от университета Нанджинг, Китай. Кръстева е менажирала галерията Beijing Tokyo Art Projects, преди да се присъедини към екипа на центъра за съвременно изкуство Ullens в Пекин. Била куратор в програмата Art on the Underground в Лондон, където е реализирала множество проекти в публичното пространство. По настоящем работи е част от кураторския екип на “Гараж”, а най-скорошните й големи проекти включват: The Other Trans-atlantic: Кинетично и оптично изкуство от Източна Европа и Латинска Америка 1950s–1970s (2018); Гараж Триенале за Руско Съвременно изкуство (2017); NSK: From Kapital to Capital (2015). В момента Кръстева работи по проекта The Coming World: Ecology as the New Politics 2030-2100, първата по рода си мащабна изложба на подобна тема в страната, която ще отвори врати юни 2019 г.