0

И менитият скулптор Ставри Калинов за пореден път стана жертва на кражба и вандализъм. В профила си във Фейсбук той показа видеозапис от посегателството, при което мъж в разцвета на силите си с измамно интелигентен вид, останал сам в галерията му, отчупва фрагмент от негова метална пластика и го прибира в джоба си.

Именитият скулптор Ставри Калинов за пореден път стана жертва на кражба и вандализъм. В профила си във Фейсбук той показа видеозапис от посегателството, при което мъж в разцвета на силите си с измамно интелигентен вид, останал сам в галерията му, отчупва фрагмент от негова метална пластика и го прибира в джоба си.

Малко по-късно си тръгва необезпокояван с плячката. „Виждате как този човек краде моята скулптура!!! Моля, ако някой го познае ми дайте информация“, апелира с главни букви художникът. „Монитор“ потърси Ставри Калинов за повече информация, точно в момента, в който той бе в полицията, за да подаде жалба по случая. Лаконично обясни, че от разследването по Интернет все още няма никакъв резултат.

Престъплението е извършено в четвъртък – 13 юни, малко след 13 часа. Според автора на произведението откраднатата метална част е на стойност няколко хиляди лева. Калинов не за първи път става жертва на кражба. През февруари тази година от ателието му в кв. „Кремиковци“ в София бяха задигнати статуетки, метални заготовки и машини за хиляди левове. Бандитите влезли в помещението през малък прозорец. Тогава творецът изплака пред медиите: „Бяха много, стотици статуетки. Телевизора са откраднали, печки и какво ли не. Картините не са ги откраднали, защото с тях ще ги хванат, но метала го топят. Това е творческа, занаятчийска работа – да се отлее, да се шлайфа, да се полира, да се патинира... Всичко, което съм изкарал, съм вложил в занаята си, на семейството ми почти нищо не съм дал". Художникът обясни, че отговорност в такива случаи трябва да се търси не само от физическите извършители, а и от онези, които изкупуват от тях метали под формата на очевидно крадени произведения на изкуството.