0

Р етроспективна изложба на големия български художник Светлин Русев (1933-2018) се открива на 22 май (сряда) от 17 ч. в столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31.

Ретроспективна изложба на големия български художник Светлин Русев (1933-2018) се открива на 22 май (сряда) от 17 ч. в столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31.

Сбирката, която ще може да бъде разгледана до 8 юни, представя 20 произведения на Маестрото – маслена живопис, акварели и рисунки, обхващащи голям период от неговото творчество: най-ранните са от 60-те години на миналия век, а последната датира от 2012-а. Всички картини са предоставени за събитието от частни колекционери на художника и изключително рядко биха могли да бъдат видени от широката публика. Така например централната работа в експозицията –

маслено платно 2 на 2 м от цикъла „Безпаметие“

(тема, която болезнено го вълнува) никога не е била показвана в столицата. Тя е създадена за забележителната изложба в Кюстендил отпреди 7 години, посветена на Владимир Димитров-Майстора, и е специфичният отговор на Светлин Русев на типичните за класика платна с момичета с плодове и сред овощни дръвчета. Друг акцент е голямоформатният пейзаж, който е намерил място и върху плаката за проявата, в характерния стил на Светлин от 70-те, както и по-ранният пейзаж от Арбанаси от 1958 г., познат от документалния филм на Атанас Киряков „Усещане за вечност“ . Изключителен интерес в експозицията „Срещи със Светлин“ представлява и автопортрет, направен, когато художникът е бил едва на 27 години.

„През годините имахме честта да организираме изключителни негови изложби – за нас това беше щастливо докосване до професионализма и най-високите стандарти в изкуството. Днес, когато той не е до нас, е трудно и отговорно да представяме творчеството му, но го правим с респект към паметта на човека и художника Светлин Русев. Ученици и приятели, колекционери и съмишленици – всички ние съхраняваме спомена за будната му личност. Колкото отричан, толкова и обичан, негова кауза бе духовното и проявлението на духа в изкуството. Работоспособността му беше заразителна, а думите му се диктуваха от просветителска страст“, казва галеристът на „Арте“ Гергана Борисова. На 26 май се навършва една година от кончината на Маестрото. „Ще сбъркам, ако кажа, че срещите със Светлин са останали само в спомените ни.

Той вярваше, че духовният живот е развитие

и че тези процеси протичат извън времето и пространството, каквито ние ги познаваме, че изкуството е същинското спасение за тези, които виждат и чувстват със сърцето си“, припомня Гергана Борисова. Срещата с творчеството на художника тук и сега е именно, за да докаже това. Защото всеки преживява по свой начин както личността на Светлин Русев, така и произведенията му, и вижданията му за изкуството, които едва ли са оставили някого равнодушен.

„Иска ми се да вярвам, че не сме изгубили памет за своите Учители. Иска ми се да вярвам, че нощта отминава... И когато всичко е потънало в мрак, когато не остана неоплют и неотречен, когато не остана спестена болка, когато уморени и изтощени, изгубили Път и Вяра, когато и последната надежда ни напусне – отново се завръщат Учителите при побелелите деца, които са си играли на възрастни, без да разбират правилата на живота“, казваше Светлин Русев за една от най-впечатляващите свои изложби – „Моление за чашата“ в Националната галерия за чуждестранно изкуство през 2008 г., за 75-ия му рожден ден. Струва си да си припомним тези думи на Маестрото в навечерието на най-светлия и духовен български празник, 24 май.

Настоящата експозиция, макар да има ретроспективен характер, не претендира за цялостно представяне на огромното творчество на Светлин Русев, чиито граници многократно надхвърлят пространството на галерия „Арте“. В колекциите, от които са предоставени, рефлектират личните съприкосновения и емоционалните връзки между художника и неговите ценители.