0

В австрийския град Залцбург се проведе Световното първенство за хартиени самолетчета, изработени от обикновен лист с размер А-4, предаде АФП.

В австрийския град Залцбург се проведе Световното първенство за хартиени самолетчета, изработени от обикновен лист с размер А-4, предаде АФП.

В него се включиха 180 младежи от цял свят, които се състезават в три дисциплини. Преди финала се проведоха елиминации в 58 страни, организирани от компанията "Ред бул". Някои от моделите прелитат впечатляващите 50 метра в дисциплината за далечен полет. Те трябва да се пуснат без засилка от страна на състезателя.

Всеки от претендентите за титлата имат своите тайни - от начина на сгъването на листа хартия до техниката на използване на китката за успешен старт на самолетчето.

Един от състезатнелите в дисциплината за акробатичен полет е победителят от 2002 година, американецът Райън Накарато. Той е за трети път участва в световната надпревара, която се организира веднъж на три години. "Човек трябва да се съобразява с конкретната специфика на всяко състезание, твърди 29-годишният Райън. От съществено значение е качеството на листа хартия, тежестта й, температурата на въздуха и влагата!".

Победители в състезанието станаха американецът Джейк Харди в категорията дълъг полет ( 56,61 м). Най-дълъг бе полетът на самолетчето на австралиеца Камерън Кларк (13,33 м). В категорията „Акробатика“ победи украинката Катерина Агафонова.