0

Като част от обучителните си материали, ЦИК е пуснала онлайн тестове за членовете на секции в страната и чужбина. Целта е членовете на ЦИК да проверят дали правилно попълват изборните протоколи по време на вота на 26 март, както и дали правилно броят бюлетините – действителни ли са или не. Отделно от това от ЦИК са подготвили и листовки с разновидностите на отбелязване на вота. Те ще бъдат раздадени на секциите в деня на изборите заедно с останалите книжа. Причината е, че често има смени в последния момент в секциите, а новите членове не са достатъчно подготвени. Всички тези материали ще се използват и от РИК за обучението на СИК.

Има подготвени и два видео клипове, на който нагледно е показано какво да правят членовете на секциите стъпка по стъпка от отварянето до попълването на протокола.

От ЦИК показаха и образец на бюлетината. Тя ще бъде дълга около 60 сантиметра. Тази за чужбина е по-тясна, защото в нея няма преференции. Българите зад граница могат да гласуват само за партии, но не и за листи. Най-дългият лист с преференции у нас ще бъде в 24 МИР в столицата.

Вече е започнало транспортирането на бюлетините към страната. Това вече е станало за 8 от районите – Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Добрич, Шумен, както и Пловдив – град и област. Външно министерство пък е изпратили бюлетините са около 80 секции зад граница, като това предстои и за останалите.

Бюлетините са по 100 броя в кочан. От ЦИК припомнят, че секциите трябва да откъснат бюлетината пред нас, а не предварително. Можем да я сгънем два пъти, като е важно да отбележим, че няма фабрични сгъвки.

Сайтът на ЦИК е под постоянно наблюдение срещу хакерски атаки. Новост на интернет страницата на комисията е начина на отразяване на активността. Ще можем да проверяваме това вече и чрез смартфона по райони, така и по мандатите, които е спечелила дадена партия.

Отпечатани са 17 000 плаката и 30 000 малки информационни брошури, които в момента се разпространяват в пощите, НОИ, НАП,НЗОК, полицията, автогарата и в метрото.

15 организации са регистрирали 1712 наблюдатели, като международните досега са 59. Все още обаче няма регистрирани застъпници за чужбина.