0

В края на месец септември е краят на стопанската година за земеделието. Тази година септември се характеризираше с температури по-високи от климатичната норма и отсъствие на валежи през първите две десетдневия, а регистрираните през третото достигнаха до 41 mm в Шабла.

В края на месец септември е краят на стопанската година за земеделието. Тази година септември се характеризираше с температури по-високи от климатичната норма и отсъствие на валежи през първите две десетдневия, а регистрираните през третото достигнаха до 41 mm в Шабла.

Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха между 18.2°С в София и 22.4°С в Сандански. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за месеца бяха положителни в цялата страна, като отклоненията бяха между 0.8оС (Плевен, Казанлък, Благоевград, Кърджали) и 2.1°С (Лом), фиг.1. Най-топло, в сравнение с нормата беше в Северозападна България с изключение на района на Видин, Добруджа и по Черноморието. Максимални температури, по-високи от 35°С бяха отчетени в началото на месеца в само в Сандански.

През периода 30 септември – 6 октомври промяна в агрометероологичните условия не се очаква. Те ще се определят от предимно слънчево време. Ще духа слаб, а в Дунавската равнина до умерен северозападен вятър. В нощните часове ще бъде почти тихо.

Преобладаващите минимални температури ще са между 9° и 14°С. Дневните температури ще продължат да се повишават и в понеделник максималните ще са над 25°, нa отделни места ще достигат и до 30°-31°С. Във вторник и сряда ще бъде облачно, но вероятността за валежи е малка. През първия ден температурите, главно в Североизточна България, слабо ще се понижат. В сряда с южен поток отново бързо ще се затопли и максималните температури отново ще надхвърлят 25°С. В четвъртък южният вятър временно ще се усили, особено в Източна България. Дневните температури ще останат високи, в отделни райони отново до 28°-30°С. Същия ден от запад облачността ще се увеличи и вечерта в северозападните райони ще започне захлаждане. Ще има и валежи, в четвъртък вечерта н на отделни места, главно в планините и планинските райони в Западна България, а в петък - на много места в страната, а и по-съществени като количество. Вятърът ще се обърне от северозапад, ще се усили и с него в северозападната половина от страната температурите ще се понижат, по-съществено, а вече и в цялата страна, през почивните дни, особено в събота, когато дневните ще бъдат предимно между 15° и 20°. Минималните ще бъдат между 5° и 10°, по Черноморието – малко по-високи.

През периода предвид прогнозираните максимални температури до 30-31°С, ще се ускорят процесите на зреене при късните земеделски култури. Те ще бъдат предпоставка за синтеза на повече захари в плодовете на късните сортове овошки и грозде. През периода голяма част от червените винени сортове грозде ще встъпят в технологична зрелост, а есенните сортове овошки – в беритбена зрелост.

Най-значителни количества валежи през месеца бяха отчетени в Шабла, 41 l/m2, а най-малки количества са отчетени в Плевен, 1 l/m2, фиг. 3. Валежни количества между 20 и 40 l/m2 в станциите Сливен, Бургас, Сандански, Благоевград, Добрия и София. В останалите станции, валежите бяха без стопанско значение.

През месец септември продължи лятното засушаване, което се превърна в есенна суша. Най-продължителен период с дни без валеж или такива с валеж по-малък от 1l/m2 беше отчетен в Северозападна и Северна централна България, 51-53 дни. В останалата част на страната продължителността на безвалежния период беше 46 дни, с изключение на Хасково и Кърджали, където тази продължителност беше 32 дни. Първите валежи със стопанско значение бяха регистрирани в началото на третото десетднение в Добруджа и Тракийската низина. До края на десетневието валежи със стопанско значение паднаха и във Видин и Лом.

Това характеризира условията на овлажнение в по-голямата част от полските райони на страната като сухи и в комбинация с високите температури на въздуха, доведе до изчерпване на продуктивните водни запаси в почвата. Това затрудни, а на места доведе до прекратяване на предсеитбените обработки, възпрепятства провеждането на навременна сеитба, както зимните житни култури, така и на рапицата. Падналите през последното десетдневие валежи и очакваните през периода ще подобрят състоянието на водните запаси в почвата, но в Северозападна България засушаването ще продължи.

Прогнозата за топло време няма да препятства работата на полето, прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия.

Обстановката и през тази седмица на много места в страната остава пожароопасна. Не палете стърнищата, защото загубата е двойна – изгаря хумуса в повърхностния почвен слой и допълнително се изсушава и без това, сухата почва.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ