0

Н а 6 април Българската православна църква тачи паметта на Св. Методий Славянобългарски, а именден празнуват хора с имена Методий, Мето, Страхил.

Свикнали сме да разглеждаме неговия живот и дело неразривно свързани с това на брат му Константин - Кирил Философ. Поради което той остава някак си в сянка. И дори около гроба му витае някаква неизвестност. Защото, докато всяка година на 24 май гробът на Философа в римската църква „Сан Клементе“ е обект на тържествена панихида в присъствието на най-висши български държавници и архиереи, то за това къде почиват тлените останки на Методий още се спори.

Катедрала

От двата запазени източника - "Житие на Св. Методий" и "Приложно житие на Св. св. Кирил и Методий" се разбира, че той е починал в Моравия през 885 г. и е погребан в главната катедрала от лявата страна на олтара на Св. Богородица.

Къде обаче е бил този храм, и до днес остава загадка. Само едно е сигурно - той се е намирал в изчезналата средновековна славянска държава в Централна Европа Велика Моравия. Тя е съществувала до началото на Х век на територията на историческите региони Моравия, Бохемия, Силезия (в днешна Чехия), както и части от днешните Полша, Словакия, Унгария, Австрия.

През 20-те години на миналия век чешките археолози започват да проучват по-обстойно културата на Велика Моравия. Първоначално усилията са насочени към голямото селище при днешното Ухерске градище. Между 1954-1990 г. обаче схващанията се променят с мащабните разкопки на проф. Йозеф Поулик край селцето Микулчице, окръг Ходонин, Южноморавския край. Ученият изважда на бял свят развалините на голям град, който значително превъзхожда селището при Ухерске градище.

Микулчице

Едно от най-интересните открития е голямата трикорабна базилика от византийски тип. Тя кара повечето изследователи да предположат, че точно при Микулчице се е намирал центърът на Велика Моравия. Между изследователите на паралелно протичащите разкопки в Ухерске градище и в Микулчице кипи истинско съперничество. То избива на повърхността именно по въпроса за гроба на Свети Методий, който е бил архиепископ на Велика Моравия.

През 1970 г. ръководителят на разкопките при Ухерске градище - Вилем Груба - излиза със сензационна статия, че най-сетне е открил гробът на просветителя. Той го обявява в местността Сада на около 4 км от основното селище, където проучва манастирски комплекс от IХ в. Според Груба това е била резиденцията на Св. Методий. През 1990 г. се намесва друг виден чешки археолог - Зденек Кланица. Той аргументира схващането си, че Методий е погребан под разкритата в Микулчице катедрала. Сред многобройните погребения от проучвания некропол той откроява гроб № 580 в северната половина на храма, който според него е на Свети Методий. Там е разкрита гробна камера, в която липсва скелет - останала е само една лакътна кост, - но пък се намират многобройни предмети. Покойникът е бил облечен в копринена дреха, пристегната с кожен колан със сребърен накрайник. Край тялото са положени златно звънче и позлатена декорирана медна пластина, която може би е от украса на книга.

Меч и кинжал

Тезата на Кланица обаче е разкритикувана от чешкия православен професор протойерей Павел Алеш. Той приема хипотезата за гроб номер 580 в Микулчице, но коригира тълкуването относно мястото му в базиликата. Неяснота създават и два железни предмета, идентифицирани като 91-сантиметров меч и кинжал. Мечът е бил под откритата в гроба лакътна кост. Което противоречи на каноничното правило, че не може духовник да бъде погребван с оръжие. Така дискусията за гроба на Свети Методий остава открита. Засега аргументите клонят в полза на Микулчице, но са необходими още факти.

Затвор

И ако археолозите все още спорят за гроба на Свети Методий, то за неговата дейност във Великоморавия след 869 г. се знае достатъчно много. След смъртта на брат му Св. Кирил папа Адриан II го ръкополага за архиепископ на Моравия, Панония и Словашко. Методий се подчинявал пряко на Светия престол и бил зачитан с качеството му на папски легат там. Така Велика Моравия е отделена от Баварската архиепископия е се създава първата славянска епархия

за ужас на германското духовенство. Но през 870 г княз Ростислав е свален от трона, ослепен и хвърлен в затвора, където умира. Баварските епископи веднага се възползват от това и още на път към епархията си Методий е арестуван. Заведен е в Регенсбург, измъчван и пратен в затвор. Но новият папа Йоан VIII (872-882) нарежда на Паул, епископ на Анкона, да води нужните преговори с крал Лудвиг Немски, който е сюзерен на Бавария. Така в крайна сметка Методий е освободен през 873 г. и възстановен като архиепископ на Великоморавия.

Последна мисия

През 884 г. Свети Методий извършва своята последна мисия като евангелизатор. Методий се отправя към Прага, за да започне християнизацията на Бохемия (Чехия). Там той проповядва на славянски и покръства владетеля й Борживой I и съпругата му Людмила, която по-късно е канонизирана като светица и е обявена за покровителка на Чехия. В наши дни около 24 май родолюбиви българи правят събор в чест на равноапостолите Кирил и Методий в археологическия ареал на село Микулчице. На 5 юли – деня на пристигането на солунските братя във Великоморавия, в Чехия и Словакия пък се чества като официален празник.

Побеждава в диспут папата

След VIII вселенски събор, който решава новопокръстена България да остане в сферата на Източната църква, отношения между Рим и Константинопол стават все по-сложни. И през 879 г. Йоан VIII забранява на Методий да служи във великоморавските църкви на славянски език, позволено му е да върши това само на открито. Методий не се съобразява с тази забрана и затова през 880 г. е извикан пред папски съд. Там Св. Методий оборва обвиненията пред папата, който признава, че богослужението на българския просветител е правилно и дава разрешение богослужението да бъде извършвано на славянски език.