0

В България има манастири, които не се радват на общонационална известност. Но за местните хора те са били стожер на християнската вяра и българския дух. Такъв е и Устремският манастир „Света Троица“ в землището на едноименното село в близост до Тополовград.

Според османски документи обителта води началото си от XIV век. Съществува хипотеза, че тя е била основана от отшелници, привърженици на прочутата исихастка философска школа на Григорий Синаит, който е изградил свой манастир в Странджа. През XI-XII век обаче над манастира е съществувала скална църква, наречена „Вехтата църква”, известна по-късно и като „Каракольовата дупка“, за чиято връзка с манастира съществува легенда.

 Всеки може да си налее от лековитата вода на манастирската чешма.

  Всеки може да си налее от лековитата вода на манастирската чешма.
politika.bg

По време на иконоборството във Византия (725-843 г.) в пещерата тайно се събирали на молитва християни от района и криели в нея две икони на апостолите Петър и Павел и на Светата Троица. Един ден старец козар сънувал, че при него идва свети Петър, носещ в ръце ключове, и го попитал защо държат иконите в пещерата. „Тук се събираме и се молим – отвърнал козарят и добавил: – А ти кой си?”. „Аз съм свети Петър, който отваря и затваря църквите”. „Дай и на мене един ключ и аз да отворя една църква” – примолил се старецът. Свети Петър му дал, той продал козите и с помощта на местното население издигнал черквата „Светите свети Петър и Павел”. 

В края на XVIII и началото на XIX век в манастира са намирали подслон легендарният Индже войвода и неговият съратник Каракольо, Христо войвода, Даалъ Стоян, Гарабчи Георги, Кара Добри, Ангел войвода и др. През 1812 г. Христо войвода, оттегляйки се от хайдутството, се замонашва под името Хрисант и става игумен на манастира до 1813 г., когато умира. Той влага всичките си пари за преустройството на църквата и разширяване на манастирския комплекс, построени били двете чешми в двора му. По това време при манастира се събирали ежегодно най-добрите майстори на музикални инструменти и свирачи от района, за да изберат дърво за клепало. В светата обител имало 12 дървени клепала, за чиято мелодичност се говорело чак в Одрин и Лозенград.

През 1818 г. епидемия от чума връхлетяла района и много хора потърсили спасение в манастира. В знак на признателност те направили дарения, с които били изградени хамбарът, готварницата и долните стаи. Те обаче през 1951 г. са обхванати от пожар и изгорели. През 1836 г. старата черква се срутва и на нейно място е построена каменната църква, която съществува и до днес и носи името „Света Троица“. Иконите в нея са от XIX век. В миналото Устремският манастир е разполагал с 10 чифта волове, 2500 овце и кози, 320 глави едър рогат добитък и коне. Той става приют за болни и сакати от цялата страна, като броят им достигал до 60-70 души.

 Входът към Каракольовата дупка

  Входът към Каракольовата дупка
web.archive.org

Народни борби на храмовия празник

Всяка година на храмовия празник Света Троица край манастира се е провеждал голям панаир, на който идвали търговци от близки и далечни краища на Османската империя, от Гърция и дори от Египет. Продавали се всички видове селскостопански инвентар, добитък, хранителни стоки. Организирали се и народни борби, на които идвали борци от Одрин и Цариград. Днес манастирът „Св. Троица” е паметник на културата заедно с Каракольовата дупка. Всяка година на Петдесятница в околностите на манастира пак се провежда събор, на който се организират надпявания и борби, любим местен спорт с дълбоки традиции. Земите около манастира са обявени за природна забележителност през 1971 г.