0

В ладимир Зомбори от Малък градски театър „Зад канала“ стана първият носител на наградата „Андрей Баташов“, учредена от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България.

Владимир Зомбори от Малък градски театър „Зад канала“ стана първият носител на наградата „Андрей Баташов“, учредена от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България.

Отличието ще се присъжда ежегодно на млад актьор до 33-годишна възраст, който не само е изявен в професията, но притежава неоспорими морални качества и се включва в благотворителни дейности в полза на обществото. След като получи своя приз – красива статуетка воин, създадена от скулптора Спас Киричев, и специална грамота указ, Зомбори поднесе своите почитания на Теодора Баташова – майката на незабравимия патрон на наградата. Възрастната дама бе дошла специално на тържествената церемония в неделя вечер, за да се запознае с лауреата и да му подари биографичната си книга „С любов в душата“ със спомени за нейния син, отишъл си от света през 2010 г. едва на 45. По време на тази трогателна среща младият актьор призна, че не е успял да гледа приживе Андрей Баташов на сцената, но е изключително благодарен за признанието, както и за това, че някои откриват в актьорския му почерк и излъчване известни прилики с неподражаемия Баташов. Освен със скромност и чар Владимир Зомбори спечели публиката и с отличното си изпълнение на хит на Ед Шийрън, след като официалната част по връчването на отличието приключи.

Владимир Зомбори е възпитаник на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ. В своя театър вече има немалко запомнящи се роли – в „Апартаментът“, „Бел Ами“, „Ромул Велики“, „Скъперникът“, „Балкански синдром“ и най-новото заглавие в афиша – документалния спектакъл „Поп-фолк хроники: бели птици и куршуми“. В момента репетира там с известния режисьор Теди Москов в негов нов проект по култовия филм на Еторе Скола „Обичахме се толкова много“. В ролите на прочутите Виторио Гасман, Нино Манфреди, Стефано Сата Флорес и Стефания Сандрели от лентата сега ще влязат Влади Зомбори, Малин Кръстев, Филип Аврамов и Каталин Старейшинска.

Името на Зомбори се свързва и с различни хуманни каузи. Неотдавна актьорът се ангажира със събирането на книги за създаването на детска библиотека за малките пациенти в УМБАЛСМ „Пирогов“, бе и водещ на благотворителния концерт по този повод. В продължение на 6 месеца преподаваше благотворително в любителска актьорска школа на младежи, прохождащи в артистичното майсторство.