0

Победителят в най-престижния конкурс „Автомобил на годината в Европа” – новото Volvo XC40, беше представено официално в България. Първият компактен SUV на Volvo се радва на повече от 20 000 продажби в световен мащаб, а най-нетърпеливите клиенти в България вече направиха поръчките си още преди появата му у нас.

Новото Volvo ХС40 е създадено за живота в града и впечатлява с експресивен дизайн, находчиво пространство за съхранение и интелигентни технологии. Новото Volvo ХС40 е изградено на изцяло новата компактна модулна платформа CMA, която ще бъде в основата на всички бъдещи автомобили от серията 40, включително изцяло електрическите. Новата платформа CMA е по-компактна, но също толкова модерно технологична, като платформата SPA на Volvo, която е в основата на по-големите модели ХС60 и ХС90, и предоставя същите технологии на задвижване, информационни технологии и системи за сигурност.

В задната част силно впечатление правят широките триъгълни колони с познатите L-образни светлини.

Въпреки че Volvo XC40 е член на семейството на високопроходими автомобили на шведската марка, то притежава собствена идентичност, която го отличава от по-големите му братовчеди ХС60 и ХС90. Модерният SUV впечатлява с раздвижените и начупени линии на екстериора. Силно подчертаният графичен дизайн и съчетанието от геометрични форми му придават дързък младежки вид и премиум излъчване. Със солидната си предна част, големия пътен просвет от 211 мм и избора от 18 до 21-инчови джанти, новото Volvo ХС40 притежава визията и пропорциите на истински SUV, като осигурява висока позиция и отлична видимост - качества, на които държат потенциалните клиенти на този тип автомобили. Новото XC40 впечатлява още с авангардни цветове и контрастни съчетания на екстериора с цвета на покрива.

Централната конзола с 9-инчовия сензорен екран на мултимедийната система е леко обърната към водача.

Новото Volvo ХС40 е създадено с радикално нов подход към пространството вътре в колата. Качвайки се в колата ще усетите характерния за Volvo уют в комбинация с нови свежи материали и впечатляващ набор от хитроумни ниши за съхранение. Макар и компактен по своя размер – дължина 4425 мм и широчина 1863 мм, във Volvo XC40 има място за всичко.

Иновативният му интериорен дизайн е специално проектиран да осигури на пътниците повече функционално място за техните вещи. В корите на вратите има джобове за бутилка от 1,5 литра и лаптоп, под предните седалки има ниша за географски карти или бележник, в централната конзола е предвидено специално място за мобилния телефон с възможност за индуктивно зареждане, а от жабката се показва специална сгъваема закачалка за малки пликове и покупки, както и подвижен кош за отпадъци в централния тунел. Отляво на таблото е предвидено и малко пространство за съхранение на разплащателни карти.

Ускорението от място до 100 км/ч отнема 7,9 секунди, а разходът на гориво в града е скромен - 5,7 л/100 км.

Новото Volvo ХС40 е автомобил за поколението потребители, които очакват пълна свързаност и затова всичко в него е направено лесно и удобно за ежедневна употреба, благодарение на технологиите Sensus. На централната конзола е разположен голям 9-инчов портретно ориентиран сензорен екран, познат от ХС90 и ХС60, който осигурява бърз и лесен достъп на водача до редица приложения и услуги, както и безпроблемна интеграция с Android и iPhone. Аудиосистемата е разработена съвместно със знаменитите Harman/Kardоn и впечатлява с изумително качество на звука, доставено през 13 високоговорителя и уникален въздушно вентилиран субуфер.

В профил се виждат късите надвеси, а долната част на каросерията е покрита със защитни черни панели.

Новото Volvo XC40 се предлага с богат избор от нива на оборудване. Най-често срещаният избор на клиентите е високото ниво на оборудване Momentum, което подчертава удоволствието от шофирането, както за водача, така и за пътниците в автомобила. За тези, които търсят още по-високо ниво на комфорт и усещане за лукс, предпочитаният избор е Inscription, докато R-Design добавя повече динамика и спортен дух на визията и преживяването зад волана.

Новото Volvo XC40 впечатлява с авангардни цветове и контрастни съчетания на екстериора с покрива.

Първите впечатления от новото Volvo ХС40 са отлични. Тестваният компактен SUV на Volvo беше оборудван с фантастичния 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател D4 с мощност от 190 к.с. Основното му предимство е значителната тяга още от ниските обороти. Пиковият въртящ момент от 400 Нм е наличен още от 1750 и се запазва до 2500 об/мин. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 7,9 секунди, а разходът на гориво е доста умерен - 5,7 л/100 км в града и 4,7 л/100 км извън него. Олекотените авангардни двигатели в комбинация с независимото предно окачване тип McPherson и многораменното задно окачване осигуряват контролирано и отзивчиво поведение на новото Volvo XC40 и гарантират удоволствие зад волана не само в града, но и на междуградските пътища с разнообразни предизвикателства.

Със солидна предна част, голям пътен просвет от 211 мм и 21-инчови джанти, Volvo ХС40 е истински SUV.

За сигурността на хората в автомобила и извън него, XC40 е оборудван с авангардни системи за безопасност. Новият модел идва с престижните системи и иновативни технологии за безопасност, които го превръщат в един от най-добре оборудваните компактни SUV-та на световния пазар. Те включват най-новото поколение система за безопасност City Safety с функция за сигнализация при отклоняване от платното на движение, система за полуавтономно управление, както и 360-градусова камера, която помага на водача да маневрира при паркиране в тесни градски пространства.

 

Volvo XC40 D4 2.0 AWD Momentum

2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

8-степенна автоматична скоростна кутия

190 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин

400 Нм въртящ момент при 1750-2500 об/мин

7,9 секунди ускорение от 0-100 км/ч

210 км/ч максимална скорост

5,0 л/100 км среден разход на дизел

133 г/км емисии на СО2

83 750 лева базова цена на модела