0

Н езависимо от наличие на съдебно решение и становището на ЦИК, късно снощи, след драматично заседание, ОИК в Несебър все пак допусна провеждането на нов референдум в 4 села край Обзор, съобщава БНР.

Независимо от наличие на съдебно решение и становището на ЦИК, късно снощи, след драматично заседание, ОИК в Несебър все пак допусна провеждането на нов референдум в 4 села край Обзор, съобщава БНР.

На него 226 жители ще трябва да отговарят на въпроса: „Подкрепяте ли предложението Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“.Четири са секционните комисии, които ще бъдат разкрити днес. Гласуването ще продължи от 7 часа до 20 часа и хората ще гласуват с хартиени бюлетини.

Общественото допитване бе поискано след референдума, проведен в Обзор и още 6 села по-рано тази година. Тогава 73 % от участвалите гласуваха да се отделят от община Несебър. Сега ще гласуват желаещите да останат административно към Несебър.

След решение на административния съд в Бургас, че провеждането на нов референдум е незаконосъобразно и становище на ЦИК  - той да бъде спрян - ОИК в Несебър късно снощи реши референдум да има.

„Продължаваме да твърдим, че бъдещата община Обзор няма как да се издържа икономически. Нашите надежди са да останем в пределите на община Несебър, да продължим да се надяваме на бъдещите проекти и планове с общината“, обяснява Росица Ракова от изпълнителната комисия, внесла в общинския съвет на Несебър предложението за контрареферендума.