0

П овече от 70% от информацията за заобикалящия ни свят ние получаваме чрез зрителния канал. Очите са основно средство за придобиване на знания, но също и да изпитваме естетическо удоволствие. Влошаването на зрението може да ни лиши от възможността да шофираме и от наслаждението да виждаме дребните детайли в изобразителното изкуство например. Отличното зрение е нещо, с което трудно може да се похвали съвременният човек. Работата пред екрана на компютъра, ползването на смартфони, таблети и всякакви електронни играчки провокират редица очни заболявания да се развият по-рано, ако човек генетично е предразположен към тях. Изсушаването на окото от продължителното взиране в екрана е основното не само неудобство, но и причина №1 за чести алергии, възпаления и дори спукване на капиляри. Затова офталмолозите препоръчват кратки почивки на всеки 30 минути при работа с компютър. Докато отморявате обаче, не се взирайте в смартфона, а гледайте през прозореца или направете кратка разходка по улицата пред офиса. Изкуствените сълзи са верен съюзник срещу т. нар. сухо око. Не започвайте продължителна работа, преди да си сложите по капчица от тях. Продават се на достъпни цени във всяка аптека без рецепта. Защитните екрани и очилата за работа пред монитор безспорно са аксесоари, които предпазват уврежданията на очите от лъченията. Упражненията подобряват чувствително зрението
и отлагат проявата на някои дегеративни заболявания. За тях са достатъчни 15 минути на ден общо, независимо дали ще направим гимнастиката наведнъж или на няколко пъти. Тя ще ни помогне не само да подобрим зрението си, но и да възстановим енергията си, ще ни отърве от главоболието, което често пъти се дължи на преумора на очите. Цветовата схема на обектите, които ни заобикалят, е много важна за здравето на нашите очи. Интензивните, ярки и неестествени цветове често дразнят очния нерв, докато зеленото например е успокояващ цвят. Освен упражненията наблюдавайте зелен обект, дали картина или моравата на съседа, на всеки час концентрирана работа.Докато си почивате по време на работа, масажирайте слепоочията си внимателно.

6 упражнения прогонват умората

Първо:

Поставете показалците си в изправено положение пред лицето си на разстояние от около 40 см от нивото на очите си. Гледайте ги за известно време, след това раздалечете настрани показалците си в същото изправено положение. Опитайте се да следите едновременно двата си пръста с периферното зрение. Гледайте ги за известно време и след това преместете пръстите си до началната точка на упражнението. След това пристъпете към следващото упражнение без почивка.

Второ:

Гледайте показалците си. След това преместете погледа си върху обект, няколко метра пред вас. Наблюдавайте обекта за около 5 секунди, след това се фокусирайте отново върху пръстите си за горе-долу същото време. Повторете упражнението няколко пъти.

Трето:

Затворете очи и натиснете очните си ябълки леко с пръст шест пъти. Отворете очи и се опитайте да не мигате за 6 секунди. Повторете упражнението 3 пъти.

Четвърто:

Затворете очи плътно и ги отворете широко 6 пъти. След това отворете очите и опитайте да не мигате 6 секунди. Повторете упражнението 3 пъти.

Пето:

Упражнението е базирано на въртенето на очите. Погледнете надолу, след това надясно, нагоре, наляво и отново надолу. Повторете движението три пъти. След това погледнете право пред вас. Повторете въртенето, но този път по часовниковата стрелка. Повторете 3 пъти.

Шесто:

Мигайте за половин минута толкова бързо, колкото можете. Не затваряйте очите си плътно, просто мигайте бързо.

След завършване на упражненията затворете очи за няколко минути.