0

 

Някои храни усилват потентността. В този смисъл са уместни микроелементи като цинк, калций, желязо и магнезий, те се намират във фъстъците, орехите, кивито, пчелното млечице, океанската риба, стафидите, морската сол, яйцата, ако щете – и в магданоза и други подправки, и със сигурност имат някакво значение за тонуса. Най-важни са витамините А, С и особено Е, той е “сексуалният”. Препоръчва се и при стерилитет, и при импотентност, защото действа благоприятно на жлезите с полова секреция и на мъжете, и на жените. Един професор агроикономист, изживяващ се като лекар, препоръчва народни рецепти за потенция: жълтъци и мед, разбити в мляко, със сок от изстискани лимони, пчелно млечице и пр. Няма лошо, това са общоукрепващи и тонизиращи вещества и те, ако не помогнат, поне няма да навредят. Стимулант също е и концентрираният алкохол, разбира се – в малки дози! Той разширява съдовете, спомага за кръвонапълването на пениса и за удължаването на акта. Имам предвид около и под 100 гр максимум уиски или добра ракия.

 


Зле действат на потенцията анаболите, които млади мъже често приемат, за да впечатлят партньорките си с коремни “плочки” и твърди бицепси. Тези изкуствени боклуци, колкото и “пречистени” да са, според разпространителите им, могат да предизвикат атеросклероза, стенокардия, инфаркт, импотенция. Няма нищо по-добро за здравето и секса от естественото природно хранене, движението и доброто, слънчево настроение и излъчване.       
 Питали са ме кои мъже са по-предразположени към еректилна дисфункция, импотентност – дебелите, слабите? Отговарял съм лаконично: с големите кореми…


Те винаги са неразделна част от т. нар. метаболитен синдром, изразяващ се в разширена коремна обиколка (над 92 см), повишено телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар и холестерол. Подкожната тлъстина около кръста и корема (салото, биреният, тестеният корем) е също и своего рода хормонален орган, защото усилва атеросклерозата, а също – отделя и женските полови хормони естроген и пролактин, които доближават фигурата на мъжете до женската: уголемяват ханша и гърдите (тъй неприятната за тях гинекомастия). Диабетиците, както вече казах, също обикновено са зле в леглото. И хипертониците, защото бета-блокерите, които вземат за снижаване на кръвното, имат странично действие еректилна дисфункция. Ще добавим и страдащите от някое от десетките ракови заболявания. Не ще и дума, с годините потенциалните възможности намаляват, особено след 65-те, защото естествено спада нивото на тестостерона. Но пък тогава на мъжа не му трябват чак толкова бурни изпълнения. Съдовете и сърцето му са вече поизносени и не бива да се претоварват… Природата си знае работата… Нека да не є се сърдим и да не вървим против нея. Тя е нашата Майка-Създател, затова ни обича и знае как да ни пази.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Откъсът е част от най-новата книга на д-р Тотко Най-денов „Небесното избухване” (Здравна и любовна култура за млади и стари). Нейното представяне ще се състои на 20 септември в Националния център по заразни и паразитни болести от 15,30 часа. Авторът е написал над 40 книги на здравна и медицинска тематика. Д-р Найденов е и създател на професионални и национални празници и чествания като празника на фармацевтите (24 юни, Еньовден), деня на българският лекар (19 октомври) и деня на Спасението (15 август), официализиран от Министерския съвет.

*Заглавията са на редакцията.