0

Четиринадесет годишен младеж от Банско е изпаднал в безсъзнание след тежка форма на грип и е настанен в реанимацията на Благоевградската болница. Предполага се, че той е с менингоенцефалит, съобщиха от лечебното заведение. Лабораторни изследвания ще уточнят до дни дали става въпрос за такава мозъчна инфекция. Предстои да се изкаже по диагнозата и национален консултант, който се очаква да пристигне до часове в града. допълниха от там.

Първа помощ на ученика е оказана от спешен екип в дома му в Банско, след като той получил силно главоболие, придружено с повръщане, загубило координация и направило гърч. Момчето първоначално билоо прието по спешност в болницата в Разлог, но скоро лекарите го изпратили в многопрофилното лечебно заведение в Благоевград.

„Приехме го малко преди полунощ в четвъртък в много тежко състояние, каза дежурният лекар д-р Любима Кръстева. Момчето е лекувано вкъщи с антибиотици. Първоначалните оплаквания са били от болки в гърлото, силна кашлица и повишена температура. Рентгенова снимка е показала белодробно възпаление. Родителите извикали линейяка още при първите признаци на влошаване на сина им.

По думите на директора на болницата в Благоевград д-р Огнян Митев това е първият тежък случай с усложнение от грип при непълнолетен в региона тази година.

Пикът на грипа отмина, но самото заболяване не си е отишло. възможно е и то да отшуми след 3-4 седмици. Това каза националният консултант по микробиология и директор на Националния институт за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. След всяка грипна инфекция имунитетът е много занижен, особено сред децата, каза още той.

Проф. Кантарджиев препоръча човек да се пази много от простуди и инфекции поне месец след прекарване на заболяването. Той припомни, че грипът може да засегне централната нервна система.

Грипът вече взе живота на две деца на по четири години. След усложнения в четвъртък почина момиченце, което е било открано по спешност в болницата във Враца, а в края на миналата година подона съдба сполетя и дете от София.