0

Спортът и физическата активност са едно от задължителните условия за здравословен начин на живот, които често пренебрегваме и си намираме удобни оправдания. Дори и обаче да не сте  редовни във фитнес залата или да те тренираме някакъв спорт, е добре да намерим начин да повишим физическата си активност. 30-минутното раздвижване на ден със сигурност ще окаже благоприятно влияние върху целия организъм, ще ни зареди с тонус и ще намали натрупания стрес.
Ако имате парк наблизо, може да заложите на разходките – три-четири пъти седмично за около половин час дневно.
 За да има прогрес, след десетия ден раздвижване може да започнете да бягате, съветва фитнес инструкторът Иван Минчев.


Друг вариант са упражненията у дома, като се набляга на лицевите упори и коремни преси.
Затова вместо да седим пред дивана и да похапваме чипс или друго вредно лакомство, по-добре да изберем да направим нещо полезно за себе си, като се раздвижим.
Така ще засилим метаболизма си, ще подобрим общия си тонус и ще станем по-креативни и заредени за работа,  обясни още Иван Минчев. Спортът е и мощно оръжие в борбата със затлъстяването. Освен това по биохимичен път намалява нивата на стресовите хормони, сред които е кортизолът.
Изключително добър избор за физическата активност е походът в планината, защото освен че се движим, дишаме и чист въздух и насищаме организма си с кислород. В тази връзка разходката сред природата е по-правилния избор за релакс и активност пред тренировката във зала, защото оказва по-благоприятно влияние върху организма ни.
Ако обаче искаме да се стегнем, да натрупаме мускули и направим тялото си релефно, фитнес залата ни зове. Според треньора Иван Минчев начинаещите трябва да започнат спортната си програма с инструктор, който да изготви програма и да покаже правилната техника за отделните упражнения.
Фитнес тренировка трябва да бъде правилно подредена. В началото тя може да е само кардио, като няма да сбъркате на който и уред да се спрете.
Комбинацията от тренировка с тежести и кардио, обаче ще стимулира по-доброто изгаряна на калории и подкожни мазнини.

Иван Минчев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Препоръчително е да прекарваме в залата около час, час и 15 минути, а за начинаещите – 40-45 минути, съветва още Иван Минчев, като допълни, че дългите тренировки от по два часа само ще ни направят по- уморени.

Минимум 7 часа сън

Правилният режим на хранене и сън също оказват важно влияние върху тонуса и целия ни организъм. За да има максимален ефект от спорта, който практикуваме,  трябва да спим достатъчно и да подбираме какво слагаме в чинията си.
Сънят ни трябва да е минимум 7-8 часа, за да имаме настроение за тренировка и мускулите ни да са се възстановили. Недостигът на почивка често води и до вълчи глад за въглехидрати.

Спортувайте сутрин, вместо вечер

За предпочитане е да спортуваме сутрин, когато нивата на кръвната захар са по-ниски, което също допринася за изгаряне на подкожните мазнини. Освен това, отлагайки тренировката за вечерта, има риск да я пропуснем, ако вече ни е налегнала умората или пък ни предложат да изпием бира с приятели.
Спортуващите трябва да пият и повече вода. Тренировките водят до загуба на течности, които трябва да бъдат компенсирани. Освен това водата забързва и метаболизма.